”Nya Tider” ställer ut på Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Maria Källsson, vd på Bok & Bibliotek, säger till Kulturnyheterna att det inte var ett särskilt svårt beslut att låta ”Nya Tider” ställa ut.

– Som vi alltid gör, så gör vi en bedömning av vad det är för en utställare. Den här tidskriften har presstöd sedan något år tillbaka. Bok & Bibliotek vill ju alltid vara en arena för det fria ordet, säger Källsson till SVT.

Bokmässan 2016

Chefredaktör för ”Nya Tider” är Vávra Suk, som har ett förflutet i Sverigedemokraterna och senare, under ett tiotal år, i Nationaldemokraterna där han bland annat var partisekreterare.

– Vi tror att det är ett bra sätt att nå fler läsare. Ett tillfälle att träffa oss, det gör man inte så mycket annars, eftersom det finns ett kraftigt tabu kring migrationspolitik, feminism och islam, säger Vávra Suk.

Enligt Suk kommer Nya Tider i huvudsak ägna sig åt att dela ut sina tidningar och visa upp böcker från deras förlag Alternamedia, som ”Invandring och mörkläggning” (Del 1 och 2), ”Absolut Sverige”  samt ”Fosterländska sånger”.

– Jag tror att det blir väldigt positiva reaktioner, det som hindrat Nya Tiders tillväxt är att det är svårt att nå ut och göra sig känd hos nya grupper, fortsätter Suk, som menar att hans tidning tystas av ”systemmedia”.

”Ideologin är densamma”

”Nya Tider”, som ges ut med ett nummer per vecka, tar i hög utsträckning upp frågor som rör invandring och islam, och beskrivs av Expo som en högerextrem publikation.

– ”Nya Tider” är en avknoppning från högerextrema Nationaldemokraternas tidning ”Nationell idag”. Efter ett bråk 2012 slutade chefredaktören och startade Nya tider, men ideologin är densamma, förankrad i vit makt-rörelsen, säger Jonathan Leman från antirasistiska stiftelsen Expo.

– Nordiska motståndsrörelsen delar ut ”Nya Tider” vid sina aktiviteter eftersom partiet framställs på ett positivt sätt i tidningen, fortsätter Leman.

En beskrivning som tidningens chefredaktör vänder sig mot:

– Högextrem har använts flitigt om allt och alla, det har i princip blivit tydligt med invandringskritiskt, eller med kritik mot feministlobbyn. Självklart vänder vi oss emot det, säger Vávra Suk.

– Vi är oberoende, ingen på redaktionen får vara aktiv i ett parti, tvärtom från hur Expo har dokumenterade kopplingar till stenkastarvänstern.   

Lagen sätter gränserna

Årets huvudtema för Bokmässan i Göteborg är yttrandefrihet. Och mot bakgrund av det, menar mässans vd Maria Källsson också att det är rimligt att låta ”Nya Tider”, som uppger att man bland annat ”bemöter systempressens lögner”, ställa ut på mässan.

Finns det någon gräns för yttrandefriheten på mässan?

– Ja, det gör det. Men den gränsen står svensk lagstiftning för. Vi tolererar exempelvis inte hets mot folkgrupp, men det är lagen som sätter gränserna.

Maria Källsson lyfter samtidigt fram att mässans publik utgörs av väl initierade besökare som kommer kunna skapa sig egna, välgrundade, uppfattningar om det som de ser och hör på mässgolvet.

Men det är inte den gängse utställaren?

– Nej, det är inte den gängse monterutställaren, men genom att ha den här utställaren på plats så kan man låta åsikter brytas.

”Väldigt obehagligt”

Men författaren Henrik Arnstad menar att just yttrandefriheten blir lidande när Nya Tider deltar i mässan.

–  Eftersom en tredjedel av Sveriges författare lever under hot är det ju naturligtvis väldigt obehagligt för författarna att behöva vistas i samma lokaler.

Hotar Nya Tider författare?

– Nej, men Sverigedemokraterna och de nazistiska rörelserna på nätet hotar författare. Och det är ju ingen tvekan om hur dom kanaliseras, det är via publikationer som Nya tider, säger Henrik Arnstad och hänvisar till rapporten ”Hotad kultur?” som Myndigheten för kulturanalys lade fram i april.

I rapporten har myndigheten kartlagt hot mot författare och i över hälften av fallen av ”hot med politiska motiv” anges förövarna ingå i ”någon form av högerextrem eller rasistisk grupp”. I de fall där personer bakom hoten ansågs tillhöra ett specifikt politiskt parti angavs Sverigedemokraterna i 58 procent av fallen enligt myndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2016

Mer i ämnet