• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Helen Mirren spelar Katarina den stora under sina sista år på tronen. Robert Gustafsson tar sig ann rollen som Ture Sventon. Foto: HBO, Linus Hallsénius/C More/TV4

Nya tv-serier att hålla utkik efter i höst

Publicerad

Uppföljande säsonger i all ära, men i höst kan det vara dags att skaffa en ny favorit tv-serie. Här är ett antal att hålla koll på under slutet av 2019.

Criminal, Netflix, 20 september

Krimserie i tolv delar som utspelar sig enbart i förhörsrum. Serien består av tre avsnitt på tyska, tre på engelska, tre på spanska och tre på franska. Varje land bidrar med egna skådespelare och seriemakare. Spännande paneuropeiskt formgrepp eller europudding? Återstår att se.

Dolly Parton’s heartstrings, Netflix, ej datumlagd

Åtta avsnitt med varsin Dolly Parton-låt som förlaga. Avsnitten är friståede från varandra med olika regissörer och skådespelare i varje avsnitt. Avsnitten baseras på Jolene, These old bones, J.J. Sneed, If I had wings, Cracker Joe, Sugar Hill, Down from Dover och Two doors down.

Watchmen, HBO, 21 oktober

Watchmen är serieromanen framför alla serieromaner, men filmatiseringen från 2009 passerade ganska obemärkt förbi. Den nya tv-serien är inte en regelrätt filmatisering av romanen utan, enligt regissören Damon Lindelof, en fortsättning som utspelar sig efter romanens slut.

Catherine the great, HBO, 3 oktober

Foto: HBO

Helen Mirren spelar Katarina den stora under sina sista år på tronen. Kejsarinnan Katarina II styrde Ryssland från 1762 fram till sin död 1796 och tog makten genom en palatskupp då hon tvingade sin make att abdikera från tronen.

Modern love, Amazon prime video, 18 oktober

Renodlad fiktion är på utdöende vad det verkar. Mycket av de manusskrivna brottsserierna lutar sig mot verkliga mordfall (Mordet på Gianni Versace, The people vs O.J Simpson, The act, Extremely wicked, shockingly evil and vile m fl). Kanske med bakgrund av att dejtingprogram som Gift vid första ögonkastet, Första dejten och Dating around gått så bra verkar även den romantiska genren vilja basera sig på verklig kärlek. Modern love är åtta avsnitt som baseras på verkliga berättelser och är inspirerad av hjärtespalten i New York Times med samma namn. Anne Hathaway, Dev Patel, Tina Fey, John Slattery och Andy Garcia är några av de stjärnor som syns i serien.

Kurs i självutplåning, SVT, 1 november

SVT:s humordramasatsning för hösten är baserad på Henrik Bromanders seriealbum och trailer och beskrivning varslar om diskbänksrealism blandat med kompisskildring. Maria lever en grå tillvaro och bestämmer sig för att åka på clownteater-sommarläger. Väl där får hon problem med kursledaren. Evelyn Mok och Jonatan Unge spelar huvudrollerna.

MotherFatherSon, CMore, 8 oktober, TV4 19 oktober

Richard Gere tar steget över till tv-serievärlden. Liksom HBO-serien Succession handlar MotherFatherSon om en mediamagnat. Det BBC-producerade dramat i åtta avsnitt handlar om lojalitet, makt och en nation i förändring.

Ture Sventon, CMore, TV4, ej datumsatt

Robert Gustafsson som Ture Sventon. Foto: Linus Hallsénius/C More/TV4.

Kan någon spela Ture Sventon bättre än Helge Skoog? Oklart, men Bonnier Broadcast tror det och tar, med den nya huvudrollinnehavaren Robert Gustafssons ord ”Ture Sventon in i 2000-talet”. Liksom sin tv-föregångare och böckerna är serien tänkt som något för hela familjen. Ses på Rotas!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer