Den så kallade kulturprofilen anländer Stockholms tingsrätt under stort mediauppbåd tidigare i höst. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nya vittnen i målet mot Kulturprofilen

Uppdaterad
Publicerad

Nya förhör hålls i målet mot Kulturprofilen, skriver DN. Två nya vittnen har hörts inför förhandlingarna i hovrätten och information har begärts om hur tunnelbanetrafiken såg ut för sju år sedan.

Kammaråklagare Christina Voigt meddelar i en skrivelse till Svea hovrätt att förhören som hålls under torsdagen är menade att komplettera förundersökningen. Förhören som hålls med de nya vittnena är åberopade av försvaret, och det kommer även hållas nya förhör med den målsägande kvinnan.

Kulturprofilen dömdes i tingsrätten till två års fängelse tidigare i höst, mot sitt nekande. Domen överklagades till hovrätten och överklagades också av åklagaren som är av åsikten att kulturprofilen bör dömas för en till våldtäkt mot samma kvinna.

Rättegången mot Kulturprofilen

Nya bevis

Förhandlingarna i hovrätten inleds nästa vecka och inför detta har nya bevis lagts fram av kulturprofilen och hans advokat, med syfte att ”påtala brister i kvinnans tillförlitlighet och stärka kulturprofilens version av händelserna”, skriver DN.

Utöver detta har försvaret begärt ut uppgifter från Stockholms lokaltrafik (SL) om hur tunnelbanetrafiken såg ut under helgerna året i fråga. Utdrag från en bok och journalanteckningar, som tidigare fungerat som tilläggsprotokoll, har också begärts ut.

”Inte helt utan betydelse för målet”

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz och åklagaren menar båda att delar av den nya bevisningen ska förklaras ogiltiga, då de anser att den saknar betydelse. Hovrätten har dock beslutat att uppgifterna får användas och bedömer att det inte kan anses vara helt utan betydelse för målet.

Förhandlingarna väntas pågå mellan 12 till 14 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Kulturprofilen

Mer i ämnet