Martina Montelius. Foto: Christine Olsson/TT

Martina Montelius: Jag utsattes av kulturprofilen

Uppdaterad
Publicerad

Dramatikern Martina Montelius kliver fram som en av de 18 kvinnor som i Dagens Nyheter förra året vittnade om hur de utsatts för sexuella övergrepp av den så kallade kulturprofilen. Martina Montelius är även dotter till akademiledamoten Kristina Lugn. Kulturprofilen tillbakarvisar sedan tidigare alla anklagelser mot honom.

Det väckte stor uppståndelse när Svenska Akademiens dåvarande ständiga sekreterare Sara Danius i november förra året meddelade att den så kallade kulturprofilen anklagades för att ha utsatt både akademiledamöter och akademiledamöters döttrar för ”oönskad intimitet”.

Nu har en av de sistnämnda trätt fram: akademiledamoten Kristina Lugns dotter Martina Montelius. Hon är en av de 18 kvinnor som vittnade anonymt om övergrepp av den så kallade kulturprofilen i Dagens Nyheters granskning under hösten 2017.

Kulturprofilen

– Det var så, om ni minns hade artikeln en bild med massa dolda ansikten på. Och det var verkligen vi, det var min rygg som syntes där på bilden med en huva över huvudet, säger Martina Montelius i en intervju i P4 Extra.

Kulturprofilen har sedan tidigare, genom sin advokat, tillbakavisat alla anklagelser mot honom.

Framkom i intervju

Hon avstår från att gå in på detaljer om sin kontakt med kulturprofilen.

– Det jag berättade om i Dagens Nyheter var bara en liten pusselbit i en väldigt stor bild. En hel fresk av otidigheter som han har sysslat med i decennier, säger hon till P4.

Det var under en intervju tidigare i veckan med författaren och programledaren Alexandra Pascalidou på Borås kulturhus som Martina Montelius anförtrott publiken att hon var en av de kvinnor som vittnat mot kulturprofilen.

– Vi började prata om metoo och då nämnde jag i förbifarten att jag var en av de här 18 kvinnorna. Jag hade inte tänkt att det skulle röra sig utanför kulturhusets väggar, men de väggarna hade tydligen öron för den här informationen nådde ändå till Sveriges Radio, säger hon till Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna söker kulturprofilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet