Lina Hedenström, vice vd för Nyhetsbyrån TT. Till höger: Bild och rubriker från Kommittén för mänskliga rättigheters pressutskick. Foto: TT/Via TT

Nyhetsbyrån TT i mediesamarbete med scientologer

Uppdaterad
Publicerad

Sedan juni har Nyhetsbyrån TT haft ett pr-avtal med den kontroversiella scientologorganisationen ”Kommittén för mänskliga rättigheter”. KMR är dedikerade till att bekämpa svensk psykiatri, och har fått kritik för att sprida ovetenskaplig desinformation. Nu förmedlar TT organisationens pressutskick till tiotusentals mottagare.

Det är genom sin pressmeddelandetjänst ”Via TT” som nyhetsbyrån under sommaren förmedlat pressmeddelanden med rubriker som ”Inte folket som är galet – det är psykiatrin!”, ”Psykiatrins droger orsaken till det sanslösa våldet” och ”Överdoser av medicin nu en ledande dödsorsak”.

Pressmeddelandena är från den kontroversiella scientologorganisationen ”Kommittén för mänskliga rättigheter”, som sedan 1960-talet arbetat med opinionsbildning mot den svenska psykiatrin. Varje pressmeddelande når i snitt 40.000 läsare enligt TT:s hemsida, skickas direkt till reportrar på Sveriges största medier och förses med TT:s logotyp.

”Ingen trovärdighet”

Vanna Beckman är vetenskapsjournalist och författare. Hon har i flera år bevakat psykiatrin, och har skrivit böcker om konflikten mellan KMR och svensk psykvård. Hon menar att KMR helt saknar trovärdighet.

– ”Kommittén för mänskliga rättigheter” låter väldigt fint, men de grundades på 1960-talet av scientologkyrkan, och har som huvuduppgift att motarbeta psykiatrin. Psykofarmaka är deras svurna fiende, och de kallar psykvården för ”dödens industri”. De har ingen trovärdighet i ämnet, och har i många år försökt sprida sina alternativa fakta via journalister och redaktioner som tipsas om olika påstådda skandaler.

– Jag blir förvånad och väldigt upprörd över det här. Journalistikens första uppgift idag är att sortera fakta, inte ställa upp på den desinformation som finns och dessutom sprida den vidare. Det här blir ju ett sätt att skicka helt osorterad fakta till hela den svenska medievärlden. Är det verkligen TT:s uppgift?

LÄS MER: Uppdrag Granskning – Skattepengar går till Scientologerna

Hänvisar till oberoendet

Lina Hedenström är vice vd för Nyhetsbyrån TT och försvarar samarbetet. Utöver KMR förmedlar ”Via TT” pressmeddelanden åt bland annat Trafikverket, Socialdemokraterna och Skansen. Enligt henne är oberoendet centralt i tjänsten ”Via TT”.

– ”Via TT” har ganska strikta riktlinjer för vilka vi jobbar med och det står i vårt uppdrag att vi ska stå för ett oberoende. TT ska inte ta någon som helst politisk, religiös eller etisk ställning. 

– Vi står inte bakom något innehåll, och det är tydligt markerat vem avsändaren är. Väldigt få skulle koppla ihop att TT står för innehållet, det är långsökt. De journalister som får tillgång till tjänsten har koll på vad källan är.

Fast om man söker på nätet efter information om psykiatri eller medicinering, kan vem som helst hitta era pressmeddelande. Gör en privatperson samma värdering?

– Jag tror att det är ganska långsökt att en privatperson googlar fram innehållet, och kopplar ihop det med TT som avsändare.

Stor spridning bland privatpersoner

Trots att Lina Hedenström ser det som osannolikt, har KMR:s pressmeddelanden rönt stor uppmärksamhet och spridits som nyheter tidigare.

Senast i maj rapporterade Metros Viralgranskaren om ett av KMR:s utskick, som då låg hos tjänsten MyNewsdesk. Pressmeddelandet med rubriken ”Adhd existerar inte – bara ett påhitt” innehöll enligt Metro direkt felaktiga uppgifter om adhd, och hade delats över 40.000 gånger i sociala medier.

Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap, beskrev då KMR:s utskick som ”konspirativt antagande, destruktivt och helt enkelt ansvarslöst” i en intervju med Metro.

TT:s pressmeddelanden ligger öppet på tjänstens hemsida. En sökning på till exempel ”psykiatrisk medicin” kan leda en dit, och ingenstans på länken man klickar sig in på står det att det rör sig just om ett pressmeddelande. Istället har artikeln en rubrik och KMR:s logotyp, medan sajten i sig tydligt är märkt med TT:s logotyp. Det står heller inte att ”Via TT” är en pressmeddelandetjänst, om man inte klickar sig vidare på sajten.

”Man får inte sprida falskheter via vår tjänst”

Hur funkar det i en tid där pressmeddelanden kan få lika flitig spridning som en nyhetsartikel, och problemet med falska nyheter diskuteras allt mer intensivt: Kan vem som helst kan skicka ut desinformation via TT:s presstjänst?

– Nej, man får inte sprida falskheter eller personangrepp via vår tjänst, säger Lina Hedenström, vice vd på TT.

Så ni bedömer KMR:s innehåll som sant?

– Nej, TT står inte bakom deras innehåll.

Så innehållet får inte vara falskt, men ni tar inte ansvar för innehållets sanningshalt. Hur går det ihop?

– Alltså, sanningshalt, jag vet inte vad den exakta formuleringen i vårt avtal är, men man får inte sprida spam till exempel, det finns ett ramverk av regler som kunden måste förhålla sig till.

”Kan få allvarliga konsekvenser”

Vanna Beckman är mer skeptisk, och menar att KMR:s TT-utskick kan få allvarliga konsekvenser för den enskilde. I synnerhet då de ofta misstas för FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, som har ett snarlikt namn:

– Det kan göra att människor inte söker sig till psykiatrin, inte litar på sin medicinering eller bestämmer sig för att avbryta en behandling. För en person med allvarlig psykiatrisk sjukdom som schizofreni eller manodepressiv sjukdom kan det var extremt allvarligt, och kan öka risken för självmord. För vården, liksom för oss alla, är det katastrofalt att sådan falsk information ges ökad spridning genom TTs försorg.

Fakta: ”Kommittén för mänskliga rättigheter”

”Kommittén för mänskliga rättigheter” är grundad av Scientologkyrkan och ses som en frontorganisation för Scientologerna.

Organisationen har sedan 1960-talet arbetat med opinionsbildning mot den svenska psykiatrin.

KMR kallar sig ”den internationella övervakaren av psykiatrin” och är uttalat mot psykiatrin, psykofarmaka och psykiatriker.

Organisationen har tidigare kritiserats för att sprida ovetenskaplig desinformation. Senast i våras då Metro rapporterade hur KMR spred felaktiga uppgifter om adhd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.