Skattepengar går till Scientologerna

Publicerad

Över tio miljoner kronor i svenska skattepengar har gått till den hårt kritiserade Scientologikyrkan i USA. Det visar en kartläggning som Uppdrag granskning har gjort.

Hälften av Sveriges kommuner har någon gång de senaste fem åren handlat med någon av Scientologernas frontorganisationer.

Ett exempel är Eslövs kommun som köpt tjänster av Narconon, vars drogav- vänjningsmetoder förkastats av Socialstyrelsen. Enligt den egna hemsidan går stora delar av Narconons intäkter till Scientologrörelsen.

Narconon själva kallar det för ”licensavgifter”. Enligt den ideella organisationens drogavvänjningsprogram svettas deras klienter ut drogerna för att bli av med beroendet.

Flera organisationer
De senaste fem åren har 156 av Sveriges 290 kommuner någon gång handlat med en frontorganisation, som utgör den dolda sidan av scientologirörelsen.

Andra frontorganisationer för Scientologerna som Uppdrag Granskning tittat på är KMR – Kommittén för mänskliga rättigheter och Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige.

Enligt Uppdrag gransknings sammanställning har Landskrona kommun köpt tjänster för nära en halv miljon kronor av någon Scientologansluten organisation. Eslöv har köpt tjänster för drygt 1,5 miljon kronor och Norrköping för drygt 1 miljon kronor.

”Vill ta över världen”
Genom de olika frontorganisationerna sprids de scientologiska idéerna i det svenska samhället.

-Det är en totalitär rörelse med en ambition att ta över världen. Den har en politiska agenda egentligen, maskerad som religion, säger Håkan Järvås, psykolog och avhoppare från Scientologerna.

Scientlogi är en religiös filosofi som säger sig tillämpa den så kallade dianetiken. Enligt Ron Hubbard, som utvecklade dianetiken, syftar hans lära till att ge individen ett nytt självmedvetande. Scientolgirörelsen å sin sida, presenterade sig 1954 i USA som en religion.

Det centrala sakramentet inom Scientolgin är ”auditeringen”, som ska göra individen ”clear”, det vill säga fri från mentala blockeringar och kapabel till att använda sina förmågor fullt ut.

I Sverige kom rörelsen 1967 och antalet aktiva medlemmar beräknas vara runt 500.

Scientologikyrkan har kritiserats starkt i flera länder, bland annat för kyrkans höga kostander för kurser och auditering.

Kyrkan motsätter sig också helt psykiatri och psykologi.

Nationalencykolpedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer