Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när Apple Daily-journalisten Fung Wai-Kong fördes bort av polis i söndags. (Foto: Reuters) Foto: TT

Ytterligare gripande av Apple Daily-journalist

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Hongkong fortsätter att slå till mot den numera nedlagda tidningen Apple Daily. Under söndagen grep man en tidigare redaktör på Hongkongs flygplats, rapporterar Reuters och AFP.

Apple Daily-journalisten Fung Wai-Kong greps när han skulle stiga på ett plan till Storbritannien i söndags kväll.

Gripandet motiveras med att Wai-Kong ska ha ”samarbetat med främmande länder för att äventyra den nationella säkerheten”, alltså brott mot den kontroversiella nationella säkerhetslagen som drevs igenom för ett år sedan av kommunistregimen i Peking.

Fung Wai-kong har arbetat på tidningen sedan 1997 och var chefredaktör för den engelska utgåvan.

Tvingades lägga ner

Den populära prodemokratiska tidningen Apple Daily gav i förra veckan ut sin sista pappersutgåva sedan den tvingats lägga ner efter att myndigheterna frusit dess tillgångar.

Fung Wai-Kong är den sjunde tidigare anställda vid tidningen att gripas de senaste veckorna med hänvisning till den nya säkerhetslagen. Grundaren Jimmy Lai fängslades redan i fjol.

Hongkong journalists association har fördömt gripandena. ”HKJA upprepar att yttrandefrihet och pressfrihet är kärnvärden i Hongkong”, har de sagt i ett uttalande.

Den nationella säkerhetslagen i Hongkong antogs av Kinas folkkongress sommaren 2020 och sägs ha som syfte att ”skydda rikets säkerhet”.

Lagen trädde i kraft den 30 juni 2020 och listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samröre med främmande makt eller utländska element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer