Ett nytt svenskt litteraturpris, Berman Literature Prize, instiftas genom donation av Thomas och Catharina Berman. Foto: TT

Nytt litteraturpris till författare i den judiska traditionen

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt, stort, internationellt litteraturpris som tillägnas den judiska litterära traditionen. I tio år ska Berman Literature Prize dela ut sammanlagt 7,5 miljoner kronor.

– Det finns en ökande antisemitism i dag. Om vårt pris kan verka i den andra vågskålen vore det väldigt positivt, säger donatorn Thomas Berman.

Idén om ett nytt internationellt litterärt pris väcktes hos makarna Thomas och Catharina Berman för ett och ett halvt år sedan.

Hur skulle de kunna använda sina medel till att hedra författare som verkar i den judiska litterära traditionens anda?

– Priset gestaltar vår känsla av beundran för just den litteraturtraditionen. Det är också väldigt roligt att kunna ge det här priset med utgångspunkt från Sverige. Jag och min familj känner stor tacksamhet mot landet som tog emot min farfar och min morfar från den ryska delen av Polen i slutet av 1800-talet. De fick möjlighet att förverkliga sina drömmar och ambitioner här, säger Thomas Berman till TT.

Vikten av tillhörighet

Paret Berman bor sedan många år utomlands, och både släkthistorien och familjens nuvarande liv har bidragit till en förståelse för vikten av tillhörighet.

– När man växer upp i den judiska kulturen, bland vänner, familj och skolkamrater, då tänker man kanske inte så mycket på den. Men när man kommer som ny utomlands och ska starta om på nytt blir den tillhörigheten väldigt viktig, säger Catharina Berman.

Donatorerna understryker dock att Berman Literature Prize inte är ett etniskt pris, utan är öppet för författare med alla bakgrunder. Däremot är det inte främst långa och produktiva författarskap som ska belönas, tvärtom bör verket som prisas vara ”nyskrivet eller relativt nytt”.

Thomas Berman har därtill en känsla av att juryn åtminstone de första åren kommer att rikta in sig på att hitta spetskandidater för att få priset ordentligt introducerat.

Namnkunnig jury

Den namnkunniga juryn som utser pristagaren har till sin hjälp har en rådgivande kommitté.

– Juryn är helt omutlig i sitt beslutsfattande. Vi som donatorer har ingen som helst anledning att försöka lägga oss i det där. Däremot har kommittéledamöterna rätt att nominera kandidater, men juryn har sin egen integritet och fattar beslutet, säger Thomas Berman.

Berman Literature Prize

Priset på 750 000 svenska kronor ska gå till en författare som oavsett bakgrund eller genre verkat i den judiska traditionens anda.

Delas ut årligen under en tioårsperiod.

Juryn består av forskaren, författaren och förläggaren Daniel Pedersen, författaren och kulturskribenten Ingrid Elam, författaren och journalisten Thomas Steinfeld, författaren Hanna Nordenhök samt förläggaren Svante Weyler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.