Foto: SVT.

Nytt sändningstillstånd – då sparkar TV4 lokalreportrar

Uppdaterad
Publicerad
TV4-gruppens VD: ”Vi lämnar idén om lokaljournalistik för en lokal publik.”

I dag meddelade TV4-gruppen att de kommer lägga ner sina lokala redaktioner. Totalt är det 13 redaktioner som läggs ner, ett beslut som innebär att cirka 140 tjänster försvinner.

Beslutet att lägga ner de regionala nyhetsredaktionerna kommer bara dagar efter att de nya sändningstillstånden blev klara.

I ert nya sändningstillstånd finns det inte längre några krav på lokala sändningar, hur kommer det sig?

– Det får du fråga politikerna om. Vi har genom åren haft olika tillstånd och olika grader av detaljreglering. De senaste åren har vi haft en högre grad av detaljregering och tuffare krav på lokal närvaro än SVT. Där tycker vi att det är bra att de nya tillstånden har en mer allmän skrivning kring vår verksamhet inklusive den lokala närvaron.

Är det för att man i det nya sändningstillståndet har slopat kravet på lokala sändningar som ni gör det här?

– Huvudskälet till att vi gör det här är de dramatiska omvandlingarna som sker i vår industri. TV-branschen genomgår stora förändringar framförallt vad det gäller folks tittande. När regeringen nu valde att gå mot en hel branschs rekommendation när det gäller att byta sändningsteknik redan till 2017 i det så kallade marknätet körde de över hela branschen. Det bidrar till den osäkerhet som vår bransch nu befinner sig i och har gjort att beslutet kommer nu och med den kraften, säger Casten Almqvist.

Du har beskrivit beskedet om nedläggningarna som tung, hur menar du?

– Det är ett tungt besked att ge till en stor grupp medarbetare som varit med och på ett väldigt kvalificerat sätt gjort TV4 till vad det är idag, framför alllt tungt för de medarbetarna, säger TV4-gruppens VD Casten Almqvist.

På vissa platser ska ensamma reportrar täcka hela län, hur ska det gå till?

– Vi lämnar idén om lokaljournalistik för en lokal publik. När vi tittar framåt och väljer hur vi prioriterar våra resurser så tror vi mer på en nationell nyhetsverksamhet, i vårt fall sändning 19.00 och 22.00, en digital närvaro och Nyhetsmorgon. Det är det vi prioriterar med den här satsningen.

Se hela intervjun med TV4-gruppens VD Casten Almqvist i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

TV4 lägger ner

Mer i ämnet