• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Selma Lagerlöf, Elin Wägner och Moa Martinsson Foto: TT

Nytt sug efter 1900-talets kvinnliga litteraturgiganter

Uppdaterad
Publicerad

Selma Lagerlöf, Moa Martinson och Elin Wägner är några av 1900-talets stora svenska författare som ges ut på nytt i år. Trots att de hade framgångar under sin tid, har många av dem hamnat i historiens skugga. Nu börjar intresset för litteraturens matriarker att växa på nytt.

– Det finns ett oerhört sug och intresse för kvinnliga texter, säger Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap.

Kvinnliga verk har länge marginaliserats. Det menar Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap med inriktning i genusforskning. Enligt henne har kvinnors författarskap reducerats många gånger genom historien.

– Det finns den här tendensen i litteraturhistorien, förutom att sopa bort nästan alla kvinnliga författare, att förminska de som finns där.

Men hon ser en förändring i inställningen till kvinnlig litteratur. Lisbeth Larsson pekar bland annat på hur bilden av Selma Lagerlöfs författarskap har utvecklats genom åren.

– Selma Lagerlöf var beskriven som en halt gammal tant som inte blev gift och tröstade sig med att vara författare. Hon har ju fått en helt ny dignitet efter 70-talet.

Flera verk ges ut på nytt

Uppgången i intresset för litteratur av kvinnor är tydlig inte minst i år. En rad skönlitterära verk är aktuella för återutgivning. Det skrivs även biografier som skildrar kvinnornas liv och författarskap. I somras släpptes Jag vill sätta världen i rörelse, som gräver i Selma Lagerlöfs inre liv och idévärld. Senare i år kommer en biografi som skildrar författaren Elin Wägners aktivism.

Litteraturkritikern och författaren Ulrika Kärnborg menar att förändringen delvis beror på att fler kvinnor är verksamma inom förlagsbranschen.

– Kvinnorörelsen idag vill aktivt titta på sin egen historia och där spelar de skönlitterära texterna en stor roll. Man vill läsa de författare man hört talas om eller bara skymtat förbi, säger hon.

– Jag tror också det betyder någonting att det arbetar så många kvinnor på svenska förlag i dag och att de har chefspositioner. De kan bestämma att ”det här ska vi faktiskt ge ut”.

Ny definition av klassiker

Skönlitterära verk av kvinnliga författare återutges nu som moderna klassiker. Moa Martinsons Kvinnor & äppelträd, Selma Lagerlöfs Mårbackasviten och Tove Janssons romaner har i år kommit ut som nyutgåvor.

– Det jag tycker håller på att hända 2019 är att vi får en ny definition av vad som är en klassiker, säger Ulrika Kärnborg.

Se ett längre reportage om kvinnliga klassiker i Babel, söndagen den 29 september kl. 20.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.