Foto: TT

Nytt uppdrag för Reinfeldt

Uppdaterad
Publicerad

Från statminister till sommarpratare. Förre moderatledaren Fredrik Reinfeldt ska prata om förändring och omställning.

Efter tio år som partiledare för Moderaterna, varav åtta år som statsminister, ska nu Reinfeldt berätta om hur det varit att gå från reportrarnas mikrofoner och fotografernas blixtrar till ett liv utanför strålkastarljuset.

– Bland det svåraste som finns är att hantera förändring och omställning av det egna livet, säger han.

Fredrik Reinfeldts sommarprogram kommer samtidigt att innehålla hans upplevelser av rollen som författare; i höst kommer hans nya bok ”Halvvägs”.

– Det har för mig varit en resa in i bokbranschen och det egna företagandets villkor, säger Reinfeldt som kommer göra sitt andra sommarprogram 13 juli.

Inte dagspolitik

Reinfeldt kommer att prata en del om sin tid i den politiska hetluften, men inte prata så mycket om den dagsaktuella politiken.

– Det finns det andra som kan prata mycket bättre om, säger han, och påpekar att han gjorde ett val i samband med att han frånsade sig ordförandeskapet i Moderaterna.

– Jag fattade ett klokt beslut. Lämnar man ska man ställa sig själv frågan: vilken roll ska du ha i det du tidigare har gjort? Min bestämda uppfattning har varit att gå vidare till någonting annat. Det vill säga inte blicka bakåt, kommentera eller tycka. Jag vill prata om vad jag ska göra framåt.

Ingen 50-årskris

Istället kommer det vara fokus på förändring, säger Reinfeldt som fyller 50 år till sommaren, men som inte säger sig ha någon 50-årskris, i alla fall inte än.

– Nej, men jag är i en förändring och för många är det jobbigt. Vi glorifierar förändring, men sanningen är att alla, även jag, blir små och nervösa inför en förändring.

Kulturtätt

Hur politisk den tidigare M-ledaren blir återstår alltså att se. Programchefen Bibi Rödöö säger till Kulturnyheterna att hon hoppas att årets Sommar i P1 inte blir så politiskt.

Politiskt eller inte, på papperet så ser kulturpersonligheter ut att dominera sommarens säsong. Från och med första sändningen på midsommardagen fram till mitten av augusti kommer bland andra skådespelarna Saga Becker och Lena Olin, artisten och rapparen Maxida Märak, programledaren Robin Paulsson och artisten Seinabo Sey och stylisten Bea Åkerlund stå bakom mikrofonen.

Tips för undergången

Och så zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer förstås, som röstats fram av allmänheten. Geijer har tidigare berättar för Kulturnyheterna om sina bästa tips för den dag då apokalypsen kommer.

Här kan du läsa hela listan över årets sommarpratare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.