Foto: Sveriges radio

Sommarvärden Saga Becker om självmordsförsöken

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade skådespelaren Saga Becker är en av årets 58 sommarvärdar. Under hennes 1,5 timme i etern kommer hon berätta om en resa på liv och död, och hur hon efter flera självmordsförsök valde livet.

Saga Becker fick en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll 2014 för sin insats i filmen ”Nånting måste gå sönder”. Becker blev därmed den första transpersonen någonsin att tilldelas det prestigefyllda priset, intresset för den 26-åriga skådisen har därefter varit jättestort.

Hur det är att komma ut som transperson kommer också bli huvudfokus i hennes sommarprat.

– Jag kommer berätta om min resa och hur jag kom hit där jag är i dag, jag kommer berätta om hur jag valde livet, säger Saga Becker direkt efter den avslutade presskonferensen i Radiohusparken i Stockholm.

Övervägt självmord

För Saga Becker har verkligen valt livet. Hon har, likt hälften av alla transidentifierade personer, övervägt att begå självmord flera gånger.

– Jag har mått väldigt dåligt i mitt liv och varit nära att ta livet av mig flera gånger, så jag kommer gå in på de grejerna. Det kommer bli väldigt jobbigt, men det behövs pratas om.

Hon vill inte avslöja för mycket, men berättar att det är berättandet i sig som hon anser är viktigt i sommarpratet och att man får chans att ta del av andra människors historier.

– Det finns så himla mycket historier och människor som har påverkat mig till att bli en ärligare människa. Alla de här historierna behövs, och det känns fint att få vara en av dem som får dela med sig av sin historia.

”Jättefint att vara förebild”

Du har blivit något av en talesperson för hbtq- och transfrågor, hur ser du på det?

– Jag tycker inte att man kan vara talesperson för någonting. Min röst, är bara min röst. Jag kan inte prata för andra grupper. Men det är klart att vara en förebild är jättefint så det känns fantastiskt.

Saga Becker är inte en av de mest trogna Sommar-lyssnarna. Men hon minns ett sommarprat särskilt, det av artisten Maja Ivarsson som sändes 2013 då Ivarsson bland annat berättade om en våldtäkt.

– Jag tyckte det var jättefint, det var en sån ärlig, rak och stolt berättelse.

Hur ser du på att vara så ärlig i radio?

– Det är väldigt viktigt. Jag tänker att varför ska jag berätta en förfinad historia om något. För mig är det viktigaste att jag kan vara ärlig och rak och berätta min historia rätt.

Saga Beckers sommarprat sänds fredag 3 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.