Ohlson Wallin: ”Självcensuren kommer krypande”

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin har under dagen varit i Eskilstuna och har pratat om säkerheten kring den utställning som ska öppnas på stadens konstmuseum.

Det finns inget direkt hot mot Elisabeth Ohlson Wallins kommande utställning i Eskilstuna. Men konstnären har tidigare skapat tumult med kontroversiell konst. Hennes uppmärksammade utställning ”Ecce homo”, i slutet av 90-talet, ledde till bombhot. Och ”Jerusalem” fick visas under stort säkerhetspådrag på Världskulturmuseet 2010.

Trots tidigare uppståndelse tycker hon ändå att det har blivit svårare att vara konstnär i dag.

– Jag känner att tiderna har förändrats. Konst som vissa blir provocerade av vaktas mer i dag, säger Elisabeth Ohlson Wallin i Kulturnyheternas studio.

Svårt med provokation

– Jag är rädd för självcensur som är svår att upptäcka när den kommer krypande in i kroppen.

Har den kommit krypande in i din kropp?

– Ja, lite kan jag tycka faktiskt. Jag vet inte riktigt hur den ter sig men jag har haft svårt att arrangera provokativ konst.

Se hela samtalet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.