Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Elisbeth Ohlson Wallins konst granskas

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun ska förhandsgranska Elisabeth Ohlson Wallins nya utställning som ska visas på stadens konstmuseum. Kommunen vill se över om det finns en hotbild.

Det handlar om en retrospektiv utställning av konstnären Elisabeth Ohlson Wallin. Bakgrunden till det extra säkerhetspåslaget ska vara bland annat moskébranden i Eskilstuna på juldagen och terrorattentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo för två veckor sedan.

– Det är inte så att vi ska granska konsten. Utan det vi valt att göra är att tillfråga säkerhetsavdelningen på kommunen och om de ville komma och kolla på utställningen. Vi behövde få lite mer kunskap, om hur det ser ut helt enkelt, och de valde att komma hit, säger Madelene Unneberg, chef på konstmuseet i Eskilstuna.

”Hotbild kring kulturutövare”

– Vi ska sätta oss ned i morgon och prata om utställningen. I nuläget finns det ingen hotbild, säger Stefan Rydholm, säkerhetsansvarig i Eskilstuna kommun, till SVT Sörmland.

Är det med tanke på det som hänt i Paris och moskébranden i Eskilstuna som ni gör det här?

– Inte bara det men det är ju en del av det naturligtvis, eftersom det finns en hotbild kring kulturutövare, säger Madelene Unneberg.

Den omdebatterade konstnären och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin har tidigare skapat turbulens med utställningar som ”Ecce Homo”, ”Jerusalem” och fotomontaget ”Pizzabuffén”  – där drottning Silvia ses skura bort ett hakkors från golvet.

Hot och upplopp

Flera av hennes utställningar har lett till hot, upplopp och demonstrationer. Och det är bland annat därför museet nu vidtar extra säkerhetsåtgärder.

Har ni gjort så här tidigare?

– Nej, vi har inte haft hit någon från säkerhetsavdelningen tidigare. Men vi har frågat om det finns behov, vi har pratat med personal och vi kanske tar hit någon utifrån som tittar och sen så lyssnar vi hela tiden på besökarna, säger Madelene Unneberg.

Kan det handla om att bilder tas bort?

– Nej det är ju ett urval som Elisabeth Ohlson Wallin och vi har gjort. Så det är inte något som de kommer att lägga sig i. Däremot så kanske vi måste utifrån den kunskap som andra har göra vissa åtgärder. I form av till exempel mer guider eller mer texter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.