En ny Rembrandt-målning kan ha upptäckts, och den finns i Sverige Foto: TT/Ateljé Catellani

Okänd Rembrandt-målning kan ha upptäckts i Sverige

Publicerad

Ett hittills okänt självporträtt av 1600-talskonstnären Rembrandt har upptäckts i Sverige. Det tror i alla fall konsthistorikern och konservatorn Anna Bronzoni Catellani.
– Om jag kände mig övertygad från första början, om än med vissa tveksamheter som man ju bör ha när man jobbar med något sådant här, så känner jag mig helt övertygad idag, säger hon till Sveriges Radio.

I fem år har konsthistorikern och konservatorn Anna Bronzoni Catellani arbetat med att analysera tavlan som föreställer en ung Rembrandt. Målningen är osignerad, men det står klart att den ägdes av en svensk konstsamlare i Paris under 1800-talet och att den nu finns i Sverige. Det rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Bronzoni Catellani har tillsammans med flera av varandra oberoende experter gjort många olika analyser av tavlan och resultaten pekar åt samma håll.

– Alla material och alla medel som finns i målningen överensstämmer med tidigt 1600-tal, med Rembrandts ateljé och med Rembrandts eget sätt att bygga upp konstverk. Det överensstämmer också med val av pigment och specifika saker som finns i hans färg. Så det finns inget avvikande moment, allt stämmer perfekt in i bilden, säger hon till Kulturnytt.

Anna Bronzoni Catellani kommer att skicka in sina resultat till nederländska experter. Om självporträttet är målat av Rembrandt själv, så kan tavlan bli värd tiotals miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer