Karin Olsson: ”Ökar spänningarna i Europa radikalt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att livet får fortsätta som vanligt, och att vi inte låter rädsla och hat ta över våra känslor. Det menar två samhällsdebattörer Kulturnyheterna pratat med apropå terrordåden i Paris i fredags.

– Jag tror det som hänt ökar spänningarna i Europa radikalt. Vi ser ju hur det här blåser liv i en debatt om flyktingkrisen. Vi ser länder som inte vill ta emot några fler flyktingar, eftersom det kan följa med IS-sympatisörer i flyktingströmmarna, säger Expressen kulturchef Karin Olsson.

– Vi ser människor som säger att de är rädda. Som kanske inte kommer våga gå på en fotbollsmatch eller en konsert. Man är rädd för att det ska hända igen, säger Olsson.

Obefogad rädsla

Några dagar har gått sedan terrordåden i Paris. Men det dröjde inte länge innan uppgifter om gärningsmännen började spridas i medier, innan de var bekräftade.

Att terrorister tar sig in i Europa med flyktingvågen har också börjat diskuteras.

Enligt journalisten och författaren Göran Greider bidrar politiker och opinionsbildare till en obefogad rädsla:

De flyr från samma terror

– Islamofobin kan växa väldigt snabbt när de här frågorna exploderar i offentligheten. Alla som höjer tonläget riskerar att förvärra problemet.

– De som nu flyr från Syrien och Irak. De har drabbats av just den terror som vi nu sett explodera också i Paris. Låt inte dem få skulden för det som nu äger rum, säger Greider som är chefredaktör på Dala-demokraten.

”En otrolig förmåga att läka”

Karin Olsson säger också att det öppna samhället är starkt och sårbart på samma gång.

– Vi träffas och möts på öppna platser. Ja, vi är sårbara, men samtidigt så är det öppna samhället otroligt starkt. Se i Paris i helgen när myndigheterna hade sagt: ”Håll er hemma”. Ändå strömmade folk till Place de la République. Folk gick till kyrkorna och andra platser för att samlas och sörja tillsammans. Så det öppna samhället har en otrolig förmåga att läka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet