Experterna: Lawen Redar (S) blir nästa kulturminister

Uppdaterad
Publicerad

När Miljöpartiet lämnar regeringen blir kulturministerposten ledig. Frågan är vem som tar över efter Amanda Lind (MP)? Lawen Redar (S) framhålls av både kulturchefer och statsvetare.

– Det finns en självklar kandidat och det är Lawen Redar som är kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, säger Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet.

Nyhetsbyrån TT har intervjuat Anders Q Björkman, biträdande kulturchef på SvD, och Roger Blomgren, statsvetare och professor som leder Center för kulturpolitisk forskning vid Högskolan i Borås. Även de tror att Lawen Redar ligger bra till.

Vad bör nästa kulturminister prioritera?

Enligt Ola Wong, redaktör på Kvartal, bör nästa kulturminister – förutom att vara bildad inom sitt område – prioritera frågan om kulturens frihet. Han menar att svensk kultur just nu är för ideologiskt styrd. Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet, vill också se en minister med djupt kulturintresse, men i motsats till Ola Wong hoppas hon på en ideologiskt driven kulturminister.

I videon kan du höra vad Ola Wong och Karin Pettersson anser krävs av nästa kulturminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.