Svenska Akademiens tf ständige sekreterare Anders Olsson och kung Carl Gustaf. Foto: Henrik Montgomery/TT, Fredrik Sandberg/TT

Olsson om de nya ledamöterna: Kungen var lika glad som jag

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien var fullständigt enig när det gällde att rösta in de två nya ledamöterna. Det säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till SVT Nyheter. Nu behövs ytterligare två ledamöter, enligt Olsson som också säger att kungen var glad efter att ha godkänt de nya ledamöterna.

I dag meddelade Svenska Akademien att juristen Eric Runesson och författaren Jila Mossaed väljs in som nya ledamöter.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson säger att det nu, efter alla turer om om Akademien, nu skett ett genombrott. Detta eftersom även de tre ledamöter som hoppat av Akademiens arbete varit med och röstat.

Enligt Anders Olsson var ledamöterna fullständigt överens vid omröstningen.

– Vi hade 13 röstsedlar, vi var eniga, det var inga problem med invalen överhuvudtaget.

Har nått ”samsyn” om Frostensson

De tre ledamöter som hoppat av, Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund, var inte fysiskt närvarande men deltog ändå i omröstningen enligt Olsson.

Avhopparna har tidigare ställt krav på ledamoten Katarina Frostenssons avgång. Hur hennes framtid i Akademien ser ut vill inte Olsson svara på.

– Det är en fråga som vi fortsätter att diskutera, men vi har nått en samsyn i hur vi ska lösa det ledamotsskapet. Frågan är inte avslutad ännu.

Ytterligare två behövs

Hur det blir med avhopparnas framtida aktivitet i Akademien är också oklart.

– Vi för en dialog med dem och vi behöver den dialogen för att fortsätta invalen, säger Olsson som tillägger att ytterliggare två ledamöter behövs.

– Vi har ju fyra tomma stolar, två är nu satta. Så vi har viktiga uppgifter nu framöver.

Kungen glad

De nya ledamöterna ska också godkännas av Akademiens beskyddare, kungen, något som gick utan problem enligt Anders Olsson.

– Kungen var lika glad som jag över att vi lyckades göra dessa inval.

Runesson erfaren medlare

Nye ledamoten Eric Runesson har som jurist och justitieråd i Högsta Domstolen sysslat mycket med medling i svåra tvister – erfarenheter som Svenska Akademien har nytta av, säger Anders Olsson.

– Han passar perfekt i ett Akademie-sammanhang som har präglats av väldigt mycket stridigheter och konflikter. Han har varit väldigt viktig i processen med att få över de personer som ställt sig åt sidan för att kunna arbeta med oss nu i slutfasen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet