Dieudonné M'bala M'bala tillbaka i rättssalen.

Omdebatterad fransk komiker inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen började rättegången mot den franska komikern Dieudonné M'bala M'bala. Han har flera gånger tidigare dömts för antisemitiska uttalanden, men nu anklagas han för offentlig glorifiering av terrorism.

Vad kan man säga eller inte om en terrorist som har dödat fyra människor? Det är det som en domstol i Paris idag fått att ta ställning till.

Dieudonné M'bala M'bala smet själv in bakvägen, men han gav i vanlig ordning sin syn på saken i en video på den egna hemsidan.

Kritiserad fransk komiker

”Jag känner mig som Charlie Coulibaly – som ett hopp om fred.”

Det rättegången handlar om är en till synes oskyldig mening på Dieudonnés Facebooksida: ”Ikväll känner jag mig som Charlie Coulibaly”. Enligt åklagaren bryter det här mot lagen om glorifiering av terrorism då det syftade till att stödja en av de dödade terroristerna vid attackerna i Paris.

”Hets mot folkgrupp”

Och åklagaren får stöd av Laurent Munnich på den Judiska kulturföreningen.

– Alla yttranden som är hets mot folkgrupp är förbjudna enligt lag. Det Dieudonné gör med sin så kallade humor är inte en fråga om yttrandefrihet, utan hets mot folkgrupp, säger Laurent Munnich.

Amnesty protesterar

Amnesty International kritiserar samtidigt lagen för att vara inkonsekvent. Bara sedan terrordåden i januari har ett 70-tal personer åtalats eller dömts för brottet. De flesta har inte varit jihadister eller antisemiter. De flesta fallen handlar istället om fransmän som på fyllan gett uttryck för sin avsky mot polisen. I ett fall har också en förståndshandikappad man dömts till fängelse.

– Man måste vara väldigt försiktig, för sammanhanget liksom uppsåtet är viktigt. Man får inte ha domar som går för långt och som begränsar yttrandefriheten, säger Genevieve Garriogos på Amnesty International.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad fransk komiker

Mer i ämnet