Dieudonné M'bala M'bala och Nicolas Anelka. Foto: TT Bild.

Fransk komiker portas från Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Den franske komikern Dieudonné M'bala M'bala får inte korsa kanalen för ett besök i England. Det har brittiska inrikesministeriet beslutat.

Dieudonné M'bala M'bala hade tänkt sig att besöka fotbollsspelaren Nicolas Anelka, som spelar för West Bromwich Albion. Syftet med besöket skulle vara att visa sitt stöd för Anelka, som nu riskerar flera matchers avstängning efter att ha gjort gesten ”quenelle”.

Dieudonné M'bala M'bala, som vid ett flertal tillfällen dömts för antisemitiska uttalanden, har tidigare själv gjort gesten ”quenelle” under sina uppträdanden.

Kritiserad fransk komiker

Som stöd

Anelka utförde gesten efter att ha gjort mål. Han har själv sagt att han med gesten ville uttrycka sitt stöd för Dieudonné, som fått se show efter show ställas in i Frankrike.

Det brittiska inrikesdepartementet bekräftar för BBC att man för närvarade arbetar med att beröva Dieudonné M'bala M'bala rätten att resa till Storbritannien.

”Allmänna ordningen”

– Inrikesministern kan stänga individer ute från Storbritannien om hon anser att det finns skäl för det med anledning av den allmänna ordningen eller säkerheten, säger en talesperson för departementet till BBC.

En ”quenelle” utförs genom att ena handen placeras på axeln och att den andra armen hålls rakt nedåt med en utsträckt handflata. Anti-rasister och politiker har hävdat att det är en nazistisk gest. Dieudonné M'bala M'bala menar att det snarare handlar om en protest mot etablissemanget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad fransk komiker

Mer i ämnet