Foto: TT

Komiker dömd för ”ursäktande av terrorism”

Uppdaterad
Publicerad

Den franske komikern Dieudonné har dömts ännu en gång. Nu handlar det om ett Facebook-inlägg han lade ut dagarna efter terrorattackerna i Paris i januari där 17 människor dog.

Där skrev han att ”i kväll, för egen del, känner jag mig som Charlie Coulibaly” – en ordlek av namnet på Amedy Coulibaly, terroristen som dödade fyra franska judar i en judisk matbutik, och satirtidningen Charlie Hebdo vars redaktion var de andra terroristernas främsta mål.

Två månaders fängelse

Han fälldes på onsdagen för ”ursäktandeav terrorism” och det villkorliga straffet blev två månaders fängelse, enligt Reuters.

Kritiserad fransk komiker

Dieudonné M'bala M'bala är komiker, skådespelare och politisk aktivist. Han har dömts för antisemitiska uttalanden åtta gånger och är ökänd för att ha introducerat ett slags omvänd nazihälsning (”quenelle”) som enligt honom själv riktar sig mot etablissemanget. Den franska regeringen har kallat honom ”hatmånglare”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad fransk komiker

Mer i ämnet