EU-parlamentet röstar om upphovsrättslagstiftning. Foto: Andreas H. Nilsson/TT

EU röstar i laddad fråga om upphovsrätt – svenska ledamöter splittrade

Uppdaterad
Publicerad

Stärkt upphovsrätt eller slå vakt om ett fritt internet? På onsdagen röstar EU-parlamentet om en ny lag som kan ändra förutsättningarna på nätet.

Omröstningen handlar om att reglera upphovsrätten på nätet. Framför allt är det två frågor som debatterats flitigt.

  • Att nätjättar som Google och Facebook ska betala ersättning till mediehus och upphovsrättsinnehavare när de sprider deras nyheter och länkar.
  • Att upphovsrättsfilter placeras på sociala medier för att förhindra upphovsrättskyddat material från att spridas utan tillstånd.

EU-parlamentet röstade nej till ett första lagförslag så sent som i juni då det ansågs skada ett öppet och fritt internet.

Nu har parlamentets juridiska grupp omarbetat delar av förslagen, och den här gången är utgången av omröstningen mer osäker.

Lättar på kraven

Den uppdaterade versionen lättar något på upphovsrättsfiltret i sociala medier och befriar bland annat småföretag, icke vinstdrivande encyklopedier (som Wikipedia) och vissa utbildnings- och vetenskapliga sajter från att behöva betala så kallad länkersättning.

Men ämnet engagerar starkt, och under tisdagskvällen bollades fortfarande en rad kompromissförslag mellan parlamentets grupper.

Samtliga svenska EU-parlamentariker röstade nej i den första omröstningen. Nu är man mer splittrade.

”Aldrig sett ett sådant lobbytryck”

Intresset för frågan har varit stort. En rad artister, författare, förlag och kulturorganisationer har tagit ställning för stärkt upphovsrätt. Samtidigt trycker de stora nätföretagen på för att parlamentarikerna ska rösta emot förslaget.

– Jag var själv i Strasbourg inför förra omröstningen och har aldrig sett ett sådant lobbytryck tidigare. Parlamentariker vittnade om att deras mejlboxar var blockerade av alla organisationer. Det är en fråga som fått enorm publicitet med tunga företrädare för båda läger, säger Charlotte Niklasson, head of office för de nordiska public service-bolagens public affairs-kontor i Bryssel.

Svenska aktörer vädjar till politikerna

I måndags gick företrädare för 21 aktörer inom den svenska kultursektorn ut och uppmanade de svenska EU-parlamentarikerna att värna upphovsrätten och rösta för förslaget.

– Jag har varit dramatiker och författare och förstår vikten av copyright, men jag vill samtidigt inte bli övervakad ytterligare på internet än vad som redan är fallet, säger Liberalernas Jasenko Selimovic om utspelet.

Miljöpartiets Max Andersson skriver i ett mejl till Kulturnyheterna:

”Vi hör deras önskan och våra förslag förbättrar deras ställning gentemot de stora jättarna. Men vi kommer bara att rösta för förslaget i sin helhet om det inte inkluderar uppladdningsfilter och/eller avgifter på länkar.”

Något definitivt beslut om ny lagstiftning tas dock inte i och med omröstningen i dag.

– Omröstningen handlar om att få Europaparlamentets mandat att gå in och sätta sig med kommissionen och ministerrådet. Så det är inte klart i dag, säger Charlotte Niklasson.

Omröstningen inleds klockan 12 på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.