Se statyn i New York plockas bort. Foto: AFP, Reuters

Här plockas den omstridda statyn bort

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att plocka bort statyn av den forna amerikanska presidenten Theodore Roosevelt är igång, rapporterar Reuters. Den har stått utanför det amerikanska naturhistoriska museet i New York sedan 1940 och har anklagats för att representera rasism och kolonialism.

Det var under natten till torsdagen som en lyftkran påbörjade arbetet med att plocka ner den hästridande expresidentens bronsmonument. Att statyn, som består av Theodore Roosevelt på hästrygg och en ursprungsamerikansk samt en afrikansk man till fots, plockas bort är slutet på decennier av protester.

Beslutet att plocka ner avbildningen togs av New York citys allmänna designkomission i juni 2021 och arbetet väntas kosta motsvarande 18 miljoner kronor. Nedplockandet övervakas av konsveratorer. Den kommer att flyttas till ett lager för att sedan skeppas till det nya Theodore Roosevelt presidentbiblioteket i staten North Dakota.

Kritiserats sen 1970 

Ryttarmonumentet har varit måltavla för aktivister i över 50 år som menat att porträtteringen av den vita mannen till häst symboliserar Förenta staternas historia av rasism och kolonialism. På senare år har den bland annat täckts av en fallskärm och klottrats ner med röd färg.

– Tiden har kommit för att flytta på den, sade museets chef Ellen V. Futter i en intervju med New York Times i samband med att beslutet fattades.

En i raden att plockas bort

Roosevelt-statyn som designades av James Earle Fraser 1939 är en av flera som demonterats. SVT Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att sydstatsgeneralen Robert E Lee plockats bort. Sedan 2020 har ett tiotal statyer föreställande generaler från inbördeskriget plockats bort. Protesterna mot de olika monumenten tog fart efter att George Floyd dödades av en polis i maj 2020.

I klippet: Se statyn i New york plockas ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.