Låtarna det gäller är ”Breaking news”, ”Monster” och ”Keep your head up”.

Omtvistade Michael Jackson-sånger dras tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Tre låtar från det postumt utgivna albumet ”Michael” från 2010 har tagits bort från strömningstjänsterna efter ihållande rykten om att det inte är Michael Jackson som sjunger på låtarna, skriver BBC.

I ett gemensamt uttalande från Jacksons dödsbo och Sony Music, som 2010 förvärvade rättigheterna till outgivet material från sångaren, sägs att låtarna tas bort i ett försök att få slut på kontroversen en gång för alla, men att sången inte är fejkad.

”Ingenting ska läsas in i den här handlingen angående spårens äkthet”, heter det.

Låtarna det gäller är ”Breaking news”, ”Monster” och ”Keep your head up”. Albumets övriga sju spår är fortfarande tillgängliga.

Fan stämde dödsbo

Konflikten går tillbaka till 2014 när ett fan stämde Jacksons dödsbo och Sony för att det på albumets omslag står att det är Michael Jackson som sjunger på de tre låtarna, som ska vara inspelade två år innan Jackson dog i hjärtstopp 2009.

Släktingar till Michael Jackson, som hans mamma, syster La Toya och barnen Prince och Paris, har också tidigare ifrågasatt äktheten i sången på de tre spåren.

Sony Music Group har dock försäkrat att rösten är Jacksons och att bolaget har ”fullständigt förtroende för resultaten av sin omfattande undersökning och redogörelserna från de som var i studion tillsammans med Michael”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.