”Huset har gett mervärde till verksamheten”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth vill inte satsa på ett nytt operahus eftersom kostnaderna för ett nytt hus skulle riskera att gå ut över den konstnärliga verksamheten. Men det är inget som man känner igen från Norska Operan.

I går blev det klart att regeringen vill satsa på att bygga om Kungliga Operan i Stockholm – men det blir inget nytt operahus. 

I Oslo har det nya operahuset inte bara blivit en ny scen, utan en turistattraktion med flera restauranger och öppna ytor. När det nya huset byggdes fick den konstnärliga verksamheten samtidigt ökade anslag.

– Huset marknadsför verkligen våra produktioner. Så man kan hellre se det som att huset har gett mervärde till verksamheten. Den har inte varit på bekostnad av verksamheten, utan enbart ett tillskott, säger vd Tom Remlov.

50 procent fler besökare

I Köpenhamn byggdes det nya operahuset med hjälp av en stor privat donation, men efter ett avtal med danska staten som åtog sig att öka anslagen för den konstnärliga verksamheten.

– Vi såg att publiken strömmade till direkt och vi fick 50 procent fler besökare, säger Erik Jacobsen vd för Det Konglige Teatret.

I Sverige är det inte aktuellt med någon uppdelning av anslagen till operahuset respektive verksamheten, enligt kulturdepartementet. Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth hälsar att syftet med förslaget är att göra operahuset mer öppet för publiken och skapa förutsättningar för att utveckla den konstnärliga verksamheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.