Aron Emilsson (SD), Elisabeth Svantesson (M) och Roland Utbult (KD). Foto: TT

Oppositionen om budgeten: ”Behöver ett spårbyte”

Publicerad

Investeringar i kulturarv, kulturmiljö och friluftsliv och stöd till civilsamhällets organisationer och föreningar. Det saknar oppositionen i regeringens höstbudget.

Roland Utbult är kulturpolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Han tycker att många av regeringens satsningar är nödvändiga, sett till läget landet befinner sig i. Däremot saknar han åtgärder för civilsamhällets kultur.

– När idrotten och kulturen fått stora stöd har vi saknat motsvarande stöd till civilsamhällets organisationer och föreningar. Dessa har glömts bort, säger Utbult.

”Ett omtag nödvändigt”

Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson saknar snarare investeringar i kulturarv, kulturmiljö och friluftsliv.

– Ett omtag om både kulturpolitiska mål och medel är mer än nödvändigt, säger han.

Utöver detta vill Emilsson se ett ännu starkare stöd till de aktörer som drabbats ekonomiskt av pandemin.

– Viktigt här och nu blir rimlig trygghet, omställning och omstart för de aktörer som är beroende av deltagare och publik i sin verksamhet liksom kulturaktörer i besöksnäringen såsom landets museer. Budgeten tar inte tag i de frågor som svenskt kulturliv, samhällsgemenskap och sammanhållning så väl behöver.

”Viktigt att de får stöd”

Även Moderaterna ser det som brådskande att stötta coronadrabbade kulturaktörer och då främst småföretagare.

– Många av de kulturarbetare jag har pratat med har enskild firma och det är viktigt att de får det stöd som de behöver, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.