Ny novell av Sara Lidman har upptäckts. Foto: Jonas Ekströmer

Opublicerad novell av Sara Lidman hittad

Uppdaterad
Publicerad

En hittills oupptäckt novell av författaren Sara Lidman har hittats i arkiven vid Umeå universitetsbibliotek. Texten är ett vittnesmål från den tid som Lidman vårdades vid Hällnäs sanatorium.

Det var i somras som fyndet gjordes, när koordinatorn för Umeå internationella litteraturfestival, Erik Jonsson, hittade novellen i Sara Lidmans arkiv vid Umeå universitetsbibliotek. Det rapporterar Västerbottenkuriren.

Sara Lidman vårdades vid Hällnäs sanatorium mellan 12 och 14 års ålder, men hittills har uppfattningen varit att hon inte efterlämnat sig några texter om  tiden där. Men när Erik Jonsson gick igenom en mapp i hennes arkiv med odaterade manuskript fann han en text som började med meningen ”Vardag i sanatoriets samlingssal”.

Novellen kan dateras till 1942, två år efter att Lidman skrevs ut från sanatoriet. Texten publiceras idag i tidningen Vasaplan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer