Sveriges Radios vd Cilla Benkö och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski är inte överens om vilka papper höga radiochefer skriver på i samband med att de tillträder sina jobb. Foto: TT arkiv

Ord mot ord om radiochefers koppling till totalförsvaret

Publicerad

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski hävdar i sin söndagskrönika att höga chefer på Sveriges Radio skrivit på papper som bekräftar att de är en del av det svenska totalförsvaret – något som han menar kan begränsa oberoendet. Påståendet tillbakavisas bestämt av SR:s vd Cilla Benkö.

Bakgrunden är den uppmärksammade historien om kring en före detta reporter på SR:s Eko-redaktion som hade privata kopplingar till en känd islamist som hen tidigare rapporterat om. Ekots tystnad i ärendet har väckt stark kritik och krav på extern utredning, något som SR:s ledning motsatt sig.

Historiska säpo-kopplingar

I sin ledare i söndagens DN målar chefredaktören Peter Wolodarski upp bilden av att chefer inom public service genom historien haft nära kopplingar till säkerhetspolisen och regelbundet lämnat rapporter om kolleger och underlydande. Han ställer sig även frågan om dessa kopplingar kvarstår i dag och om Säpo varit inblandad i hanteringen av eko-reporterns islamistkopplingar.

– Det är en relevant fråga att ställa med tanke på den historiska bakgrunden. Det är lojaliteten med publiken som är viktigast. Allt hade varit mycket enklare om Ekot direkt hade berättat om vad som hänt, säger Peter Wolodarski till SVT Nyheter.

I ett bemötande pressmeddelande skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö att man redan den 12 maj berättat för DN:s reporter att det inte funnits någon kontakt med Säpo. Att Wolodarski väljer att ignorera detta faktum i sin ledare beskriver Benkö som en förfalskning av historien.

”Påstår felaktigheter”

Hon hävdar att det är den redaktionella integriteten och omsorgen om medarbetarna som gör att Ekot inte lämnar ut alla detaljer. Benkö tillbakavisar också Wolodarskis påstående att ”Höga chefer på SR har i samband med sina tillsättningar skriftligen fått bekräfta sin roll i just totalförsvaret i händelse av krig.”

”Jag är den högsta chefen på Sveriges Radio och varken jag eller någon annan har gjort detta. Varför Peter Wolodarski påstår felaktigheter är mycket svårt att förstå.”, skriver hon i pressmeddelandet.

Peter Wolodarski står dock fast vid sitt påstående:

– Jag vet inte om Cilla Benkö personligen har skrivit under ett sådant här dokument. Men jag har själv talat med personer som gjort det. Även efter att Cilla Benkö blivit vd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer