Frans segrade i årets Melodifestival men Eurovision kan bli en utmaning. Foto: TT

Osäker utgång för Frans i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Frans vann de svenska tittarnas hjärtan – men frågan är hur hans chanser ser ut när Europa drabbar samman i Eurovision song contest i maj.

Frans segrade i årets Melodifestival och får representera Sverige i Eurovision song contest i Globen den 14 maj.

Vinsten var föga förvånande efter att favorittippade Frans seglade upp på Spotifys lyssningslistor direkt efter delfinalen i Gävle. Men frågan är om han kommer att ta resten av Europa med samma storm.

Melodifestivalen 2016

– I Sverige har alla varit delaktiga och engagerade i hur den här blyga killen har förvandlats till en stjärna. Men risken är att närheten som vi uppfattade försvinner på Eurovision som är så himla mycket större, säger Carolina Norén, Melodifestivalfantast och programledare på Sveriges radio där hon har kommenterat sändningar sen 1999.

Hans chans att kamma hem första platsen i Eurovision är inte lika självklar som förra årets vinnare Måns Zelmerlöw tror Carolina Norén, ett första tecken på det gick att se i den internationella juryn igår menar hon.

– Alla jurys var ju inte helt på. Men jag tror inte att man ska döma ut ”If I were sorry” bara för att det är en lugn låt.

Carolina Norén tror att låten kan få en extra skjuts när våren tagit fart.

– Det är en väldigt somrig låt. I maj börjar det bli lite varmt – då vill man ha något lite lojt som man kan sitta och nynna till på uteserveringarna, så vädret kan nog bidra till att det går bra för honom.

Blandat bland ESC-fansen

På Eurovision song contests facebooksida har många reagerat på att Frans ska representera Sverige. Inlägget där han presenteras som vinnare har i skrivande stund kommenterats cirka 670 gånger – och det är blandade reaktioner från eurovision-fansen.

”Jag hoppades på Oscar Zia eller Ace Wilder, den här låten är inte så fantastisk och jag tycker att det är en miss från Sverige” skriver en användare från England.

”Dåligt val Sverige! ”If I were sorry” är bara en typisk kärlekslåt men ”Human” har en djup och äkta innebörd som har ett samband med vad vår värld går till mötes idag (tillexempel krig)” skriver en annan facebook-tyckare.

”Fantastiskt val han kommer att göra bra ifrån sig, har en stor hit på gång. Jag vågar säga att han kommer att hålla kvar vinnarplatsen för Sverige för han är en sympatisk kille” skriver en av Frans påhejare.

Ryssland favorit

I år tävlar 43 länder i Eurovision, och trots att alla ännu inte har röstat fram sin representant pratas det redan om favoriter.

– Ryssland finns med i heltluften, Australien pratas det också mycket om och Ukrainas bidrag är väldigt speciell och har ett spännande uttryck. Det verkar inte finnas någon galen låt ännu och det är lite tråkigt. Generellt börjar Eurovision-låtarna låta väldigt lika, säger Carolina Norén.

Men hon har ännu inte hört något bidrag som har samma sound som Frans låt ”If I were sorry”, vilket kanske bådar gott. Men så apelar ju även själva framträdandet en viss roll.

– Om han lyckas hålla kvar i sin pojkaktiga charm så kan det gå bra! Värdlandet brukar dessutom få lite extra poäng så han hamnar definitivt på topp tio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet