Kevin Hart, Ludwig Göransson, Yalitza Aparicio och Olivia Colman.

Oscarsgalan: Kontroverserna, svenska hoppen och prisfavoriterna

Uppdaterad
Publicerad

Natten till måndag pågår Oscarsgalan på Dolby Theatre i Los Angeles. Två svenskar står pall för pris: Kompositören Ludwig Göransson och maskören Göran Lundström. Även svenska regissören Björn Runge har chans att sola sig i galaglans – Glenn Close som spelar huvudrollen i Runges film The Wife är nominerad till bästa kvinnliga huvudroll.

Årets gala kommer i år se lite speciell ut jämfört med tidigare. Det för att galan för första gången sedan 1989 inte kommer ha någon officiell värd som lotsar lotsa filmstjärnorna och tv-publiken genom tacktalen.

Galan blev utan värd efter att det visat sig att skådespelaren Kevin Hart som fått uppdraget för flera år sedan uttryckt sig homofobiskt på Twitter. Efter att skarp kritik riktats mot honom backade han ur – och bolaget som sänder galan, ABC Entertainment, valde sedermera att inte ersätta honom.

Oscarsgalan 2019

Istället ska fokus ligga på att låta Hollywood-stjärnor presentera vinnarna, däribland Daniel Craig, Jennifer Lopez, och Whoopi Goldberg stå på scenen. Den sedvanliga monologen som galans officiella värd annars brukar hålla inledningsvis kommer för i år vara ett uppträdande av det brittiska rockbandet Queen, vars utveckling och legendariska frontperson Freddie Mercury skildras i den nominerade filmen Bohemian Rhapsody.

Kritikfyllt fjolår

Utöver värdkontroversen har det även funnits annat som skapat kontrovers för oscars-akademien under det gångna året. Med rörelser som #Oscarsowhite och #metoo har skarp kritik riktats mot galan och dess arrangörer för dess bristande representation och inte minst tidigare samröre med filmproducenten Harvey Weinstein, som 2017 uteslöts ur Oscarsakademien

I augusti 2018 lanserades också att det skulle införas en ny kategori med syfte att uppmärksamma filmer som gått hem hos en stor publik. Kritiker menade dock att det så kallade ”populärfilms-priset” skulle missgynna filmer med mindre budget och därför göra det svårt för dem att ha chans att vinna. Planerna på den nya kategorin lades bara månaden efter på is.

I samband med idén om det nya priset kom även att tv-sändningen av galan skulle göras om och att vissa priser delas ut i reklampauserna. När det senare blev känt vilka priser som skulle påverkas, bästa foto, bästa klippning, bästa smink och bästa kortfilm, följde skarp kritik från filmbranschen.

Regissörer som Spike Lee, Quentin Tarantino och Martin Scorsese skrev tillsammans med över 90 andra filmskapare, filmfotografer och regissörer ett öppet brev där de kritiserade planerna på omläggningen av prisutdelningen. Efter kritiken backade till slut Oscarsakademien och meddelade att man drar tillbaka planerna.

Svenskchanser och favoriter

Inför årets upplaga står två svenskar inför chans att kamma hem varsin statyett: kompositören Ludwig Göransson och maskören Göran Lundström. Ludwig Göransson har under året som gått nästan unisont hyllats för soundtracket till den afrofuturistiska actionfilmen Black Panther och är nominerad i kategorin bästa originalmusik vid Oscarsgalan.

Göran Lundström är nominerad i kategorin bästa mask/smink och det för insatsen i Ali Abbasis trolldrama Gräns, baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist. I en intervju med Kulturnyheterna uttyckte sig Göran Lindström blygsamt om hans chanser att vinna.

– Jag tror att de är ganska små. Vi är en liten utländsk film som folk inte har sett och därför blir det svårare. Å andra sidan är nomineringen i sig helt fantastisk, sade Göran Lundström.

Regissören Björn Runge står även han inför möjligheten att få pris, om än i indirekt mening. För skådespelaren Glenn Close som spelar huvudrollen i Runges film The Wife är nominerad till bästa kvinnliga huvudroll.

Det hyllade mexikanska dramat Roma av Alfonso Cuarón och dramakomedin The Favourite av Yorgos Lanthimos är de stora förhandsfavoriterna inför den 91:a upplagan av galan. De båda filmerna är nominerade till inte mindre än tio statyetter vardera, däribland bästa film, bästa regi och bästa kvinnliga skådespelare.

Oscarsgalan börjar klockan 02:00 svensk tid den 25 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2019

Mer i ämnet