Trots att Oscarsgalan är en riktig filmstjärnefest, och att årets gala dessutom föregåtts av heta debatter var det relativt få tittare som bänkade sig framför tv:n. Foto: TT

Tittarna svek Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att galan är en riktig filmstjärnefest, och att årets gala dessutom föregåtts av heta debatter var det relativt få tittare som bänkade sig framför tv:n.

Hårda diskussioner och mycket kritik mot galans bristande mångfald bäddade för den 88:e upplagan av Oscarsgalan. En lång rad Hollywoodkändisar debatterade #Oscarssowhite, som hashtaggen kom att heta, och galavärden komikern Chris Rock skrev i sista stund om manus för att kommentera debatten. Uppmärksamheten var enormt stor.

Därför skulle man kanske kunna tro att intresset var på topp, dels för att se hur Chris Rock skulle tackla frågan – men även förstås för att följa Hollywoodeliten ner för röda mattan för att motta prestigepriset. Men så blev det inte.

Oscarsgalan 2016

Tredje sämsta tittningen

Den här galan hade tredje sämst tittning genom tiderna enligt tidningen Rolling Stone. I år var det 34,3 miljoner tittare som såg galan och så låga tittarsiffror har inte galan haft på åtta år.

Enligt tidningen Varity kan en av förklaringarna till det låga tittandet vara att endast ett par av filmerna i Bästa film-kategorin har blivit riktiga blockbusters. Tidningen gör också gällande att bojkotten av Oscarsgalan inte påverkade tittarsiffrorna i någon större utsträckning.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2016

Mer i ämnet