Oscarsgalan satsar på veganskt

Publicerad

Växtbaserade menyer och gamla kostymer. Hollywoods röda mattor har blivit betydligt grönare i år.

Galasäsongen går mot sitt absoluta klimax och månaden har präglats av Hollywoods strävan att minska sitt koldioxidavtryck. Golden Globe, Screen Actors Guild och Critics' Choice Awards serverade alla växtbaserade menyer i stället för biffbetonade middagar som annars är kutym. Nu står det även klart att galornas gala, Oscarsgalan, kommer att servera en 70 procent växtbaserad middag.

– Många gillar vegansk mat, men en stor majoritet äter även kött och fisk. Så i år har vi en stor variation av veganrätter. Det känns kul för oss också, säger kocken Wolfgang Puck.

Oscarsgalan

Kändiskocken har för 26:e gången fått det ärofyllda uppdraget att ta fram menyn till Oscarsgalans efterfest. Det är den 92:a galan i ordningen, men den första med fördel vegansk kost på menyn. Det blir bland annat rostad blomkål, sötpotatistempura, svampbolognese och avokadotoast.

– Det går att göra riktigt god vegansk mat. Så pass god att man inte saknar kött eller fisk, menar Puck.

Man löper dock inte hela linan ut. Det gjorde däremot Golden Globe-galan som serverade en helt vegansk middag. Den prisades av skådespelaren Joaquin Phoenix, som sa att det var första gången han någonsin ätit på galan, liksom skådespelaraktivisterna Leonardo DiCaprio och Mark Ruffalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan

Mer i ämnet