På årets Oscarsgala belönades filmen ”Parasite” bland annat med priset för bästa film. Foto: TT

Oscarsgalan skjuts upp två månader

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på nästan 40 år skjuts Oscarsgalan upp. Nästa års gala kommer att hållas två månader senare än planerat för att ge Hollywood en chans att göra klart och ge ut de filmer som har hindrats av coronapandemin.

Oscarsgalan, som var tänkt att hållas den 28 februari nästa år, kommer att skjutas upp till den 25 april.

Syftet är att ge filmare och producenter chansen att slutföra de filmer vars inspelningar avbrutits av pandemin. Normalt måste en film ha haft amerikansk premiär under det föregående kalenderåret för att kvalificera sig till Oscarsgalan, men nu flyttas den gränsen fram till den 28 februari nästa år.

Avbrutna produktioner

Många filmer har fått avbryta sina produktioner under pandemin. Andra har fått skjuta upp sina premiärdatum eftersom biografer varit stängda – det gäller till exempel storfilmer som ”Wonder Woman 1984” och den nya James Bond-filmen ”No Time to Die”, som båda har fått sina premiärdatum flyttade till senare i höst.

Det finns också filmer som helt och hållet har slopat biograferna och släppts digitalt. Den strömmade filmens vara eller icke vara har länge varit en stridsfråga på Oscarsgalan.

Även Bafta skjuts fram

Nästa år kommer även dessa filmer att bedömas – men enbart om det före pandemin funnits planer på att visa dem på biografer. Oscarsakademien Ampas meddelar att undantaget för nästa års gala bara gäller för 2021.

Bara timmar efter beskedet meddelade även den brittiska motsvarigheten Bafta att även de skjuter fram sin gala, till den 11 april. Fler stora galor, som Golden Globes, tros också komma att ändra sina datum.

Den amerikanska filmindustrin hoppas att biograferna kan komma att öppna igen till slutet av juli.

Detta är bara den fjärde gången sedan starten år 1929 som datumet på galan ändras.

1938: Efter omfattande översvämningar i Los Angeles sköts galan upp en vecka.

1968: Efter mordet på Martin Luther King sköts galan upp två dagar.

1981: Efter mordförsöket på USA:s dåvarande president Ronald Reagan sköts galan upp i ett dygn.

Källa: Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer