Mahershala Ali har fått 25 priser för sin roll i filmen Moonlight (2016) Foto: Jordan Strauss/ TT

Oscarsfavoriten Mahershala Ali om att vara svart muslim i USA

Uppdaterad
Publicerad

För sin roll i Moonlight har Mahershala Ali tagit emot hela 25 priser för bästa biroll, däribland höjdarpriserna Screen Actors Guild och Critics Choice. I en intervju med Radio Times berättar den flerfaldigt belönade skådespelaren om mindre positiva erfarenheter.

”Moonlight” handlar om Chiron, en späd svart kille från ruffa stadsdelen Liberty City i Miami. En maskulin och testosteronstinn miljö som inte erbjuder de bästa förutsättningarna att komma ut som homosexuell i.

Mahershala Ali spelar Juan, beskriven av Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viita som en knarklangare med hjärta av guld, som tar sig an Chiron som barn.

Oscarsgalan 2017

Konverterade 1999

Ali konverterade till islam 1999, något som gjort att han ibland blir föremål för fördomar. Men att mötas av förutfattade meningar var ingen chockupplevelse för Mahershala Ali.

– Om man konverterar till islam efter att i några decennier varit en svart man i USA, känns inte diskrimineringen man möts av som muslim som någon chock. Jag har blivit stoppad av poliser, frågad var mitt vapen är, frågad om jag är hallick, fått bilen nedmonterad. Andra muslimer upplever att det här är ny diskriminering som de inte mött tidigare, men för oss är diskriminering inget nytt, säger han till Radio Times.

Ali berättar även att hans fru, artisten och musikern Amatus Sami-Karim slutat bära slöja i New York för att hon inte längre känner sig trygg.

Misstogs för terrorist

Mahershala Ali växte upp i en kristen familj och konverterade till islam efter att ha följt med sin nuvarande fru till moskén två gånger.

Efter 9/11 fick han veta av flygpersonal att hans namn stod med på FBI:s lista över misstänkta terrorister. Han tyckte det var märkligt då hans förnamn är hebreiskt och efternamn muslimskt.

– Vilken islamistisk terrorist har ett hebreiskt förnamn? undrade han.

Mahershala Ali har gjort sig ett namn efter att ha spelat i populära serier som The 4400, Treme och House of Cards. Ali har även haft stora roller i filmer som The Hunger Games: Mockingjay – del 1 och 2 (2014-2015), Free State of Jones (2016) och Hidden Figures (2016).

Förutom Mahershala Ali är även Naomi Harris nominerad för bästa biroll. Dessutom har Moonlight chans på statyetter för bästa film, regi, manus, bästa originalmusik, foto och klippning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2017

Mer i ämnet