Porträtt av Charlotte Brontë. Foto: TT

Oupptäckta verk av Charlotte Brontë funna

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Brontë, kanske mest känd för romanen Jane Eyre, räknas som en av Storbritanniens största författare. Det var inuti en bok som ägts av författarens mamma som de opublicerade verken upptäcktes, rapporterar the Guardian.

Maria Brontë – mor till författarna Charlotte, Anne och Emily Brontë, och deras tre syskon – dog när hennes barn var mycket unga. Bland de få ägodelar hon lämnade kvar fanns boken ”The Remains of Henry Kirke White” av Robert Southey, och boken var enligt Brontë-sällskapet ”mycket värdefull” för familjen.

Familjemedlemmar har inte bara lämnat anteckningar och skisser i boken – bland sidorna fanns också tidigare opublicerat material i form av en novell och en dikt skrivna av en tonårig Charlotte Brontë. 

– Vi visste att boken existerade men vi visste inte att de här papperna fanns i dem, säger Brontë-sällskapets talesperson Rebecca Yorke till The Guardian.

– De har aldrig blivit publicerade eller kommit fram förut.

Innehåller offentlig prygling

Manusen är daterade till 1833, då Charlotte Brontë var i sjuttonårsåldern. Båda verken ska vara kopplade till fantasivärlden Angria, som Charlotte och hennes bror Branwell tillsammans fantiserade fram och som de tillsammans skrivit flera historier om. Novellen ska innehålla bland annat en offentlig prygling och en karikatyr av en religiös motståndare till Brontë-barnens far. Dikten handlar om Marcy Percy, fru till kungen av Angria.   

Ann Dinsdale, som jobbar på The Brontë Parsonage Museum, kallar boken med dess innehåll ”ett av de viktigaste Brontë-föremålet som har kommit fram på många år.”

Fin start på 200-årsjubileum

Charlotte Brontë föddes 1816 och nästa år planerar Brontë-sällskapet ett stort tvåhundraårsjubileum. The Brontë Parsonage Museum i Hayworth, som ligger i det hus som Brontë-systrarna en gång bodde i, ser att boken och framförallt de nya manuskripten kommer bli ett välkommet tillskott och dragplåster i deras utställning.

Den här veckan har varit en riktig höjdare för den som är intresserad av brittisk 1800-talslitteratur: tidigare i veckan hittades en 20-sidig pamflett av författaren och poeten Percy Shelley som tidigare trotts varit förlorad, skriver bland andra BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.