Sinziana Ravini och Fredrik Svensk från Paletten, stolta mottagare av utmärkelsen Årets kulturtidskrift 2012. Foto: SVT

Paletten är årets kulturtidskrift

Publicerad

Årets kulturtidskrift 2012 har utsetts på bokmässan i Göteborg. I år går priset till konsttidskriften Paletten.

Priset Årets kulturtidskrift, som delas ut på bokmässan, går i år till konsttidskriften Paletten. I sin motivering pekar juryn på att Paletten, som grundades 1940, är mer vital och spänstig än någonsin.

”Den nya redaktionen har snabbt hittat en form för att initierat och nyfiket utforska konstens möjligheter”, skriver juryn. ”Paletten tilldelas utmärkelsen Årets kulturtidskrift 2012 för att man visat hur kunskap, visioner och engagemang kan gjuta nytt liv i gamla institutioner”, fortsätter man.

Bokmässan 2012

Priset, som delas ut av Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, består av 40 000 kronor och ett konstverk av Peter Johansson. Det har tidigare år gått till bland annat OEI, Ponton och Ett lysande namn.

”Försöker skapa en brygga”

På Palettens redaktion tar man med stor överraskning emot priset.

– Jag tror att vi vann för att vi försöker driva en ganska hård linje i val av skribenter och så vidare. Vi försöker skapa en brygga mellan teoretiska och debatterande texter, säger Sinziana Ravini, som ingår i tidskriftens redaktion.

– Vi försöker bara göra något vi tror på och som säger något om konsten och politiken idag, säger kollegan Fredrik Svensk.

Ett pris till årets nordiska kulturtidskrift delades också ut på bokmässan. Det priset går till danska litteraturtidskriften Standart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2012

Mer i ämnet