Ida Torkkeli och Joakim Karlsson i Stora Bokbytardagens monter på Bokmässan. Foto: Kulturnyheterna

Så sprider du dina egna böcker

Uppdaterad
Publicerad

På bokbytarbordet kan man byta till sig en bästsäljare av Jan Guillou. Men konceptet funkar också för amatörförfattare som vill sprida sina egna böcker.

Det är tacksamt att beskriva Bokmässan i Göteborg som en stor köpfest. Förlagen bullar upp med metehöga boktravar och mässbesökarna kånkar runt på kassar svällande av nya inköp. Men det finns de som lobbar för byteshandel mitt i all geschäft. Till Bokbytardagens monter tar man med sig en gammal bok, och plockar med sig en ny därifrån.

– Misstaget många gör är att fråga om de ska ta med sig en dålig bok. Tvärtom, man ska ta med en läsupplevelse man gärna vill dela med sig av, och gärna skriva en dedikation, säger Ida Torkkeli som jobbar med Stora Bokbytardagen.

Bokmässan 2012

Marknadsföringsknep

När Kulturnyheterna tittar förbi hittar vi bland annat titlar med Jan Guillou, Sven-Eric Liedman och Mari Jungstedt. Men en trend på bokbordet är också egenutgivna böcker – oprövade författare som ser en chans att sprida sina egna alster till läsare.

De senaste åren har Stora Bokbytardagen anordnats på olika orter i Sverige den 25 maj. Och bokbytarambassadörerna Ida Torkkeli och Joakim Karlsson hoppas att bokbytardagen snart ska få ett riktigt erkännande: en dag i almanackan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2012

Mer i ämnet