Madeleine Lawass är försäljningschef på Piratförlaget, som liksom flera andra förlag har svårt att få in böcker i tid. Foto: TT/Piratförlaget

Papperbrist hotar julens bokförsäljning: ”Behöver leveranser omgående”

Uppdaterad
Publicerad

Pappersbrist och långa leveransköer oroar den svenska bokbranschen. Handeln riskerar att inte få in böckerna från tryckerierna i tid.

– Vi behöver få in våra leveranser ganska omgående för att kunna tillgodose både bokhandelns julförsäljning och höstförsäljning, säger Madeleine Lawass, försäljningschef på Piratförlaget, till Kulturnytt.

Flera av de mest populära böckerna har tagit slut och nu förbereder sig bokbranschen på en tuff julförsäljning.

– Det är några av våra absoluta storsäljare som är slut eller börjar ta slut. Vi behöver få in våra leveranser ganska omgående för att kunna tillgodose både bokhandelns julförsäljning och höstförsäljning, säger Madeleine Lawass och fortsätter:

– Vi hoppas, i och med att det är drygt två månader kvar till jul, att vi ska hinna få in böcker i tid. Vi är försiktigt positiva till att vi ska klara julen.

Trång marknad

Pappersbristen är en av anledningarna till oro. Men det handlar också om att många amerikanska tryckerier har flyttat sin verksamhet till Europa.

– Det finns ganska få tryckerier kvar i USA. Så det har helt enkelt blivit ganska trångt på dansgolvet. Alla vill dansa på de europeiska tryckeriernas golv, berättar Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts, för Kulturnytt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moa Backe Åstot, Mats Jonsson och Sara Martinsson är tre av årets Augustprisnominerade författare. Foto: Elizabeth Watson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer