Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Parad till Carrie Fishers ära

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen hyllades Carrie Fisher med en parad i sann New Orleans-andra. Tusentals fans gick ut på gatorna, utklädda till hennes välkända karaktär Leia för att sörja och hylla henne.

Medlemmar av klubben Intergalactic Krewe of Chewbacchus marscherade genom stadens gator. Vissa var klädda i vita dräkter och den ikoniska hårbullarna på sidorna av huvudet. Några svingade ljussablar, andra var utklädda till de håriga wookiesarna. Sammanlagt var det tusentals. Allt gick i stil med New Orleans både sorgfyllda och festliga farväl av de som dör.

– Det här är en allmän demonstration för vår kärlek till prinsessan Leia, säger Brooke Ethridge, en av grundarna till The Leijorettes, vilket är en dansgrupp där alla klär upp sig till Leia.

– Vår första instinkt var att bege oss ut på gatorna och fira Prinsessan Leia och Carrie Fisher.

”Jag var förkrossad”

The Leijorettes ledde paraden, men bakom dem kom Star wars-utklädda fantaster, samt ett brassband som spelade Star wars-ledmotivet.

– Jag kände henne inte, men jag kände hennes som en ikonisk karaktär och som person, en författare, en smart, fantastiskt kvinna och en förebild. Jag var förkrossad, säger Dale Hrebik som gick med i paraden.

”Som person var hon väldigt viktig”

Star wars var ett genomgående tema i paraden, men många lyfte också fram Carrie Fishers arbete vid sidan om rymdsagan.

– Min första ingång till henne var Star wars. Men som person var hon väldigt viktig. Hennes aktivism, hennes medvetenhet om psykisk hälsa, hennes aktivism för kvinnor och hennes obotliga attityd mot att vara ung och vacker i Hollywood betydde verkligen något för mig, säger Jacquelyn Ryan som gick i tåget med man och två barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Carrie Fisher 1956-2016

Mer i ämnet