Partiledarna samlades på Riksdagsbiblioteket för att prata om sina favoritböcker.

Partiledarna avslöjar vad de helst läser

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson läser helst Per Anders Fogelström, Ebba Busch föredrar Karin Boye och Jonas Sjöstedt hyllar Alex Schulman. Under Bokmässans invigningsseminarium avslöjade partiledarna sina litterära vanor.

Ett tema för årets digitala bokmässa är den försämrade läsförståelsen och den minskande läsningen bland unga och barn – och under torsdagseftermiddagen samlades ledarna för de åtta riksdagspartierna för att under mässans invigningsseminarium på Riksdagsbiblioteket berätta om sina läsvanor och egna favoriter inom den skön- och facklitterära världen.

Och att döma av mötet spänner de svenska partiledarnas läsning över såväl ett flertal genrer som tidsperioder – från klassiker som Karin Boyes ”Kallocain” – som hyllades av Kristdemokraternas ledare Ebba Busch – till rykande färska ”Familjen” av Johanna Lerneby Bäckström, vilken är Moderatledaren Ulf Kristofersons fackboksval.

Åkesson läser Fogelström

Ytterligare en partiledare som hyllar en svensk litteraturhistorisk klassiker i form av Per Anders Fogelströms ”Stadserie” är Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, som berättade att romanerna har fascinerat och följt honom ända sedan gymnasietiden – då han ännu inte hade besökt Stockholm.

– De säger mycket om Sveriges framväxt från en annan tid till ett välfärdssamhälle, och jag är fascinerad av den utvecklingen, sade Åkesson.

”Läste inte som barn”

Inrikesminister Mikael Damberg, som under dagens seminarium hoppade in för sin socialdemokratiska partiledare, statsminister Stefan Löfven, valde å sin sida att tipsa om en av USA:s tidigare president Barack Obamas favoritböcker ”En gentleman i Moskva” av den amerikanske författaren Amor Towles.

Inrikesministern tog också upp den minskande läsningen bland unga, då han berättade att inte heller han läste som barn.

– Jag läste inte en bok som barn, då tittade jag bara på tv. Det har kommit först under senare år, och nu läser jag av lust, för att slappna av – och för att lära mig nya saker, berättade Damberg.

Dagens seminarium firade också 20-årsjubileum – redan år 2000 samlades den tidens partiledare under bokmässan Bok & Bibliotek av föreningen Läsrörelsen för att under rubriken ”Vad läser partiledarna?” avslöja sina läsvanor.

Det här läser partiledarna

Visa

Annie Lööf

Skön: Caroline Engvall – Ärren vi bär

Fack: Fatima Bremmer – Ett jävla solsken

Ebba Busch

Skön: Karin Boye – Kallocain

Fack: Anders Hansen – Hjärnstark

Jimmie Åkesson

Skön: Per Anders Fogelström – Stadserien

Fack: Fredrik Kärrholm – Gangstervåld

Mikael Damberg

Skön: Amor Towles – En gentleman i Moskva

Fack: Madeleine Miller – Kirke (obs ej fackbok, men Damberg läser nästan bara skön, säger han)

Nyamko Sabuni

Skön: Tara Westover – Allt jag fått lära mig

Fack: Yuval Noah Harari – Homo Deus

Per Bolund

Skön: Maja Lunde – Binas historia

Fack: Magnus Västerbro – Svälten

Jonas Sjöstedt

Skön: Alex Schulman – Bränn alla mina brev

Fack: Patrik Svensson – Ålevangeliet

Ulf Kristersson

Skön: Gui Minhai – Jag ritar en dörr på väggen med fingret

Fack: Johanna Bäckström Lerneby – Familjen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer