Statyerna har ett andligt värde och hör hemma på Påskön och inte i London, något som befolkningen på Påskön säger att Storbritanniens dottning Elizabeth II måste förstå. Foto: TT / AP Photo / Alastair Grant

Påskön till Storbritannien: Nu vill vi ha tillbaka vår staty

Uppdaterad
Publicerad

I London har British Museum i 150 års tid förvarat en av de stora statyerna från Påskön utanför Chiles kust. Nu vill Påsköns befolkning ha den tillbaka. Öborna föreslår att de kan byta ut originalstatyn mot en kopia.

Statyn väger fyra ton och är känd som en ”moai”, en av omkring 900 monoliter som finns på Påskön och varje staty anses vara en avbildning av en död förfader. Omkring ett dussin har tagits från ön sedan den ”upptäcktes” av europeiska sjöfarare på påskdagen 1722.

– Den här moain har ett andligt värde. Det är en del av vår släkt och kultur. Vi vill att drottning Elizabeth ska förstå att det inte är ett museiföremål, säger Camilo Rapu, talesperson för öns befolkning, till AFP.

Den 23 november kommer en kommitté från Påskön att resa till London i hopp om att kunna sluta en överenskommelse med museet och den brittiska drottningen.

Hur det blir med en eventuell kopia på British Museum återstår att se. Men enligt Påsköns befolkning skulle en sådan kunna göras ur samma sorts sten och enligt liknande metoder som när statyerna först gjordes för flera hundra år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.