Azerbajdzjans bidrag ”Hold me” nådde andraplatsen i Eurovision Song Contest i lördags. Nu anklagas landet för röstfusk. Foto: Olle Kirchmeier/SVT

Påstått röstfusk i ESC ska undersökas

Uppdaterad
Publicerad

Köpta telefonröster bidrog till Azerbajdzjans andraplats i Eurovision Song Contest. Det påstår litauiska medier, något som nu får EBU att utreda eventuellt röstfusk.

Det nådde nästan ända fram för Azerbajdzjans Eurovision Song Contest-bidrag i lördags kväll. Farid Mammadovs låt ”Hold me” hamnade på andra plats i tävlingen, bara 47 poäng efter vinnaren Danmark. Men nu kommer uppgifter om att allt inte gått rätt till i samband med röstningen.

Det är den litauiska tidningen 15 minutes som presenterar uppgifter om att män från Azerbajdzjan ska ha betalat människor i Litauen för att rösta på landets bidrag. Man ska bland annat ha givit kontantkort till ungdomar, något som enligt tidningen skett i flera länder.

Eurovision Song Contest 2013

Gav en 12:a

Huruvida anklagelserna stämmer finns inga ovedersägliga bevis för. Helt klart är dock att Litauen i telefonröstningen delade ut maximala 12 poäng till Azerbajdzjan.

Ett uttalande från European Broadcasting Union (EBU), som SR:s Kulturnytt tagit del av, säger nu att man kommer att undersöka anklagelserna.

”EBU kommer att titta noggrant på dessa anklagelser för att se om det finns någon substans i dem, och vilka åtgärder vi i så fall måste vidta i framtiden”, skriver man bland annat.

”Inga bevis”

Exakt hur denna undersökning kommer att gå till är än så länge inte känt. Men i ett mejl till Kulturnyheterna skriver EBU-representanten Sietse Bakker att man inte ser någon koppling till Azerbajdzjans tävlingsbidrag.

– Det är viktigt att understryka att nyheten som går runt på internet innehåller inga bevis för att de här personerna har något att göra med den azeriska delegationen i Eurovision Song Contest, skriver han i ett mejl till Kulturnyheterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet