Patti Smith: De ville förändra världen

Uppdaterad
Publicerad

Punkens gudmor besökte Sverige och Peace and Love-festivalen i helgen. SVT:s kulturreporter Elisabeth Åsbrink träffade den legendariska artisten Patti Smith och talade om åren på 60-70-talet i ett pulserande och kreativt New York.

– Jag föredrar den tiden, då fanns det inga kreditkort eller så mycket prylar. Då levde alla mer tillbakadraget och jagade inte berömmelse på samma sätt, säger hon.

Patti Smith flyttade från Chicago till New York 1967. Där träffade hon fotografen Robert Mapplethorpe och tillsammans utforskade de sina kreativa själar.

– Vi växte upp i New York och träffades under Summer of Love. Vi bodde på Chelsea hotel där många kreativa människor levde såsom Jimi Hendrix, Janis Joplin, William Burroughs och Gregory Corso. Det vimlade av konstnärer, poeter och musiker och det var en väldigt spännande tid, säger Patti Smith.

”De ville förändra världen”

Tidigare i år släppte hon en kritikerrosad bok om denna tid, Just Kids. I SVT:s intervju minns hon tillbaka på tiden hon skildrar med värme.

– Dessa människor ville alla åstadkomma något, de ville förändra världen. Deras mål var inte att bli kändisar, rika och berömda. Det var en intressant bieffekt till vad de egentligen ville uppnå – en förändrad värld.

– Då brydde man sig inte lika mycket om sitt yttre. Jag kan inte ens föreställa mig att hippies eller unga skulle använda sig av botox eller bry sig så mycket om sitt utseende att de skulle genomgåplastikkirurgi.

”Jag älskar opera”

Patti Smith slog igenom på allvar på 70-talet när hon började sjunga sina dikter. Hennes mest kända låt är Because the night som hon skrev tillsammans med Bruce Springsteen 1977.

Men när hon vill inspireras letar hon i en annan musikgenre.

– Jag älskar opera men när jag ser Tristan och Isolde och hör Waltraud Meier sjunga så är jag ett fan men jag tänker samtidigt på hur jag själv skulle göra. Jag analyserar det hela, eller så blir jag inspirerad att skriva en dikt. Jag tänker och arbetar hela tiden på olika saker, vilket kan vara störande.

Söker fortfarande

Hon är en ikon i sitt slag och har influerat musiken – särskilt punken. Men Patti Smith tänker inte 40 år efter sitt genombrott luta sig inte tillbaka.

– Jag utvecklas och söker fortfarande. Jag kan inte tala om mig själv som en färdigutvecklad konstnär.

Elisabeth Åsbrink/Sofia Benholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.