Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ett utdrag ur DeSantis kampanjvideo och uttalandet från ”Peaky blinders”-produktionen. Foto: Ur Ron DeSantis kampanjvideo

”Peaky blinders” används i Ron DeSantis kampanj: ”Vi stödjer inte detta”

Uppdaterad
Publicerad

En kampanjvideo för den republikanska politikern Ron DeSantis använder filmklipp utan tillstånd. Nu tar skaparna bakom ”Peaky blinders” avstånd.

Ron DeSantis håller just nu sin presidentvalskampanj. I en video skapad av hans kampanjpersonal trycker han till den förra republikanska presidenten Donald Trump, som framställs som ”för flat” i transfrågor.

DeSantis har profilerat sig genom att driva igenom lagar i delstaten Florida som begränsar hbtq-rättigheter. Detta har även lett till en dispyt med Disney, vars nöjespark Disney World ligger i Florida.

I videon syns flera klipp ur filmer och tv-serier som ska understryka DeSantis manlighet. Brad Pitt i rollen som Akilles i ”Troja” flimrar förbi, liksom Christian Bale, som den mordiska psykopaten Patrick Bateman i ”American psycho”.

Fördömer videon

Även Cillian Murphy i rollen som Tommy Shelby i ”Peaky blinders” syns två gånger i kampanjvideon – vilket har fått skaparna bakom serien att gå ut med ett fördömande.

”Vi stödjer inte videons innehåll och motsätter oss hur materialet används”, står det i ett uttalande undertecknat bland andra producenten Steven Knight och Cillian Murphy.

I en av sina tidiga långfilmsroller spelade Murphy transkvinnan Patrick ”Kitten” Braden i filmen ”Breakfast on Pluto” (2005) baserad på succéboken med samma namn.

Varken Brad Pitt eller Christian Bale har kommenterat kampanjvideon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.