Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi berättar om Mike Pence valmöte i delstaten Iowa. Hör mer i klippet. Foto: SCOTT OLSON/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/SVT

SVT:s USA-korrespondent: Många tror att loppet redan är kört för Mike Pence

Publicerad

Tidigare vicepresidenten och exguvernören Mike Pence utmanar Donald Trump om att bli republikanernas presidentkandidat i det amerikanska valet nästa år. På ett valmöte i delstaten Iowa kritiserade han den förre presidenten – och sin tidigare chef.

– Pence sa flera gånger att han var emot det som skedde vid stormningen av Capitolium, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

På onsdagen offentliggjorde den tidigare vicepresidenten och exguvernören Mike Pence officiellt på Twitter att han vill bli Republikanernas presidentkandidat inför det amerikanska valet nästa år.

Det är första gången i modern tid som en vicepresident direkt utmanar sin förre chef, i det här fallet Donald Trump.

Hård mot Trump

På onsdagskvällen höll Mike Pence sitt första valmöte i delstaten Iowa. Enligt SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi var det två saker som stack ut i Mike Pences tal.

– Han sa flera gånger att han var emot det som skedde vid stormningen av Capitolium. Han påminde om att Donald Trump försökte bryta mot konstitutionen och att Pence minsann stod fast och inte gjorde det, säger han i SVT:s Aktuellt.

Sträng abortmotståndare

Mike Pence försöker även att profilera sig som en hård abortmotståndare, trots att majoriteten av amerikanerna är för rätten till abort i många fall.

– Ändå valde Pence att påminna om gång på gång att han tycker att aborter ska vara olagliga i de allra flesta fall, i hela USA, säger Fouad Youcefi.

Redan förlorat

Men Mike Pences utsikter att bli republikanernas presidentkandidat ser dåliga ut. Förre presidenten Donald Trump är fortfarande den kandidat som har det absolut största stödet bland republikanerna enligt amerikanska väljarundersökningar. Mike Pence har i dagsläget endast omkring fem procents stöd inom partiet.

– Det är ganska många som tror att loppet redan är kört för honom, och för alla kandidater förutom Donald Trump och möjligen för Ron DeSantis, säger Fouad Youcefi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.