DeSantis ställer officiellt upp i presidentvalet, det meddelade han på onsdagskvällen. Foto: Robert F. Bukaty/AP/TT/CJ Gunther/EPA

Klart: DeSantis ställer officiellt upp i presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Ron DeSantis officiellt utmanar Donald Trump som republikanernas presidentkandidat i valet 2024. Under onsdagskvällen lämnade Floridaguvernören in dokumenten som krävs till amerikanska valmyndigheten.

Ron DeSantis valkampanj väntas inledas vid midnatt svensk tid, då han ska hålla ett kampanjmöte tillsammans med miljardären Elon Musk, enligt CNBC.

Kallas ”Meatball Ron” av Trump

Att DeSantis skulle kandidera har varit känt sedan länge. Redan i november gjorde Donald Trump utspel där beskrev honom som ”en medelmåtta” och liknade honom vid en köttbulle med smeknamnet ”Meatball Ron”.

I opinionsundersökningar hamnar DeSantis på en stabil andraplats, långt före andra utmanare till Trump om att bli den republikanske presidentkandidaten. Samtidigt har han starka finansiärer som stödjer honom, skriver Politico.

Populär bland konservativa

Som stark motståndare till pandeminedstängningar och ”woke”-kultur har 44-åringen blivit populär i konservativa kretsar i USA. DeSantis har beskrivit USA som ett land i kris där barn blir indoktrinerade i så kallad ”critical race theory” och han drivit igenom flera lagar i Florida som begränsar HBTQ-rättigheter. Kulturkriget har bland annat lett till en över ett år lång konflikt med Disney, vars nöjespark Disney World åtnjutit legala privilegier i delstaten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Florida är dit woke kommer för att dö.” Hör om guvernören som ska utmana Trump i kampen om rollen som Republikanernas presidentkandidat. Foto: Erik S. Lesser/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.