Elise Karlsson anklagar Kulturprofilen för övergrepp. Han nekar till alla anklagelser. Foto: TT

Pekade ut Kulturprofilen: ”Akademiens agerande är fullständigt otillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är bra att man lämnar utredningen till polisen, men det är ändå fullständigt otillräckligt.
Det säger författaren Elise Karlsson till SVT Nyheter. Hon är en av de kvinnor som tidigare vittnat om övergrepp av den så kallade Kulturprofilen.

Svenska Akademien släppte på fredagen ett pressmeddelande om den advokatutredning man låtit utföra om ledamöters koppling till den så kallade Kulturprofilen, anklagelserna mot honom och mot jävsituationen som uppstått när Akademien gett pengar till Kulturprofilens kulturscen Klubben.

I pressmeddelandet skriver Akademien att man efter kritiken kommer lämna över advokatutredningen till polisen, samt inleda ett reformarbete för att återställa Akademiens förtroende.

Elise Karlsson var en av de 18 kvinnor som i Dagens Nyheters granskning i höstas vittnade om sexuella övergrepp.

Hon tycker dagens besked från Svenska Akademien är betydligt bättre än tidigare, men ändå otillräckligt. Bland annat eftersom det inte står något om konsekvenser.

– Det är bra att man delvis erkänner viss skuld, och att det förekommit jäv, men man skriver inget om vilka konkreta åtgärder eller konsekvenser dessa fel kommer att få för de som varit inblandade eller de som vetat om utan att göra något, säger hon.

Kulturprofilen nekar till alla anklagelser om sexuella övergrepp.

”Remarkabelt att missa”

Elise Karlsson menar också att den advokatutredning som Akademien beställt verkar otillräcklig.

Bland annat eftersom man inte gått till botten med det brev som skickades till Akademien redan 1996, där Kulturprofilen anklagas för övergrepp.

– Det är alltså något man inte upptäckt i utredningen. Det är remarkabelt att man kan missa. Det visar att utredningen inte är helt grundlig, och förklarar hur man kan säga att Akademien inte kände till några sexuella övergrepp.

Uppmanar: Red ut det som varit

I pressmeddelandet som skickats ut skriver Svenska Akademien att man hoppas att de förändringar som kommer ske kommer leda till att ledamöter som valt att lämnat Akademiens arbete vill komma tillbaka.

Men Elise Karlsson säger att hon tycker att det inte räcker om de tar tag i sina stadgar och rutiner framöver, som man lovar i dagens pressmeddelande.

– Det är viktigt att man reder ut vad som varit, och också att ledamöter som varit ansvariga för de fel som gjorts inte skall kunna vara kvar i Akademien, säger Elise Karlsson.

SVT Nyheter har sökt Kulturprofilen via hans advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet