Kristdemokraternas presschef Per Gudmundsson återvänder till opinionsjournalistiken. Foto: Jessica Gow/TT

Per Gudmundson lämnar KD: ”Oklart vilken roll jag fyllde”

Uppdaterad
Publicerad

Häromdagen blev det klart att Ebba Buschs presschef Per Gudmundson lämnar sitt jobb hos Kristdemokraterna och återvänder till opinionsjournalistiken.

– Det blev lite oklart vilken funktion jag fyllde, säger han.

I februari 2019 tog Svenska Dagbladets mångårige ledarskribent Per Gudmundson jobbet som presschef för Kristdemokraternas partiledarstab.

– Jag har fått en sällsynt chans som jag inte kan säga nej till, sade han då.

Återvänder till journalistiken

Men nu, bara ett och ett halvt år senare lämnar han partiet. Den sjätte november gör han sin sista arbetsdag.

– Det beror på två saker. Dels bestämde sig stabsledningen att organisera om lite i kansliet med nya roller i pressdelen. Då blev det lite oklart vilken funktion jag fyllde. Dels har jag fått ett väldigt lockande jobberbjudande inom opinionsjournalistiken.

Granskningar av Busch

De senaste veckorna har det rapporterats mycket om partiledaren Ebba Busch. Dels om hennes deltagande i en bekants födelsedagsfirande och om en uppmärksammad husaffär, som Expressen skrivit om.

Men enligt Per Gudmundson ligger det inga konflikter bakom hans sorti från partiet.

– Verkligen inte. Det har varit fantastiskt roliga år och jag har lärt mig väldigt mycket. Jag har fått inblick i en partiorganisation som är få journalister förunnat.

Vilken ny arbetsplats som väntar vill han inte avslöja.

– Det vill min nya arbetsgivare kommunicera själv, säger Per Gudmundson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.