Per Wästberg har bestämt sig för att stanna i Svenska Akademien. Foto: TT

Per Wästberg: Därför väljer jag att stanna i Akademien

Uppdaterad
Publicerad

I Svenska Dagbladet skriver akademiledamoten Per Wästberg om varför han valt att stanna i Akademien trots att han röstade för att utesluta en av Akademiens ledamöter. ”Att låtsas som om inget hänt när en ledamot förbrutit sig mot Akademiens kärnparagrafer, det syns mig oetiskt och har nu fått motsatt effekt” skriver han i uttalandet.

I sin text som Per Wästberg publicerat i SvD skriver akademiledamoten att han delar avhoppade Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englunds åsikt om att Katarina Frostenson, ledamot i Akademien bör röstas ut. Anledningen är enligt honom för att begränsa hennes närvaro i invals- och Nobelärenden.

Vidare skriver Wästberg att man nu installerat ett omfattande säkerhetssystem mot läckor och hackare och att en läcka i den inre kretsen skulle göra det svårt för honom som ordförande i Nobelkommittén att tala öppet. Han menar att advokatutredningen är en ”skrämmande läsning”.

Krisen i Svenska Akademien

Väljer att stanna

Wästberg skriver: ”Att låtsas som om vår ledamot varit okunnig om kulturprofilens handlingar vore att omyndigförklara henne. Att låtsas som om inget hänt när en ledamot förbrutit sig mot Akademiens kärnparagrafer, det syns mig oetiskt och har nu fått motsatt effekt.”

Wästberg fortsätter med att berätta om att han övervägt olika alternativ men till sist bestämt sig för att stanna i Svenska Akademien. Detta på grund av att Akademiens verksamhet enligt honom måste få leva vidare.

Avslutningsvis skriver Per Wästberg att han stöttar Akademiens ständige sekreterare Sara Danius: ”Jag vill liksom Sara Danius vara med om att bevara skönheten och värdigheten hos en institution som i sin frihet från inflytande utifrån är mycket ovanlig i Europa.”

Kulturnyheterna har sökt Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius och Katarina Frostenson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet