Akademiledamoten Per Wästberg. Foto: TT

Per Wästberg: Klart för två nya kvinnor i Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien har enats om att välja in två nya kvinnliga ledamöter, som kommer att tillkännages förutsatt att de godkänns av kungen. Det säger ledamoten Per Wästberg till Dagens Nyheter.

Enligt uppgifterna från Per Wästberg innebär beskedet att två av de tre tomma stolarna i Svenska Akademien nu kan fyllas. Men när namnen på de nya ledamöterna kan komma att tillkännages är ännu oklart:

– Jag kan inte säga det, även om vi utser nya ledamöter i kväll så avvaktar vi ju kungens godkännande, det formella. Det hänger på om kungen är tillgänglig i kväll, säger Per Wästberg till DN.

Rör sig om kvinnliga ledamöter

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson har tidigare sagt att de kommer försöka att välja in kvinnor, då den nuvarande sammansättningen av tolv män och tre kvinnor är obalanserad, enligt honom.

– Vår vilja är att välja in kvinnliga ledamöter, det måste vi göra nu för att få balans, sa Anders Olsson till SVT i samband med Sara Danius utträde förra månaden.

Så tycks det också bli. Enligt Per Wästberg är båda de nya ledamöterna kvinnor. Det kan däremot komma att dröja innan den tredje och sista lediga stolen i akademien kan tillsättas.

– Det är osäkert, men vi hoppas ju att det ska ske under våren, innan sommaruppehållet. I så fall blir ju Akademien äntligen de aderton för första gången sedan 1989. Vi går framåt i god stämning, säger Per Wästberg till DN.

Anders Olsson har i ett mejl till tidningen meddelat att nya ledamöter inte kommer att tillkännages under torsdagen, eftersom kungen – Svenska Akademiens höge beskyddare – först måste godkänna invalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet